TRAŽE 300 RADNIKA U 40 FIRMI Treći Sajam zapošljavanja u dvorani “Obilićevo”

Banjalučanima će biti ponuđeno oko 300 radnih mjesta iz sektora drvo, metal, prehrana, IKT, građevinarstvo, tekstil, obuća i koža na Sajmu zapošljavanja.

Treći sajam održaće se u srijedu, 24. oktobra u dvorani Obilićevo, od 11 do 19 časova. Biće ukupno 50 izlagača, od čega 40 preduzeća koja traže kvalifikovanu radnu snagu, ali i agencije za posredovanje pri zapošljavanju, obrazovne institucije, ustanove za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, te predstavnici bankarskog sektora.

Neki od prijavljenih profila koji se traže na ovogodišnjem sajmu su: šivači, krojači, dizajneri, grafičari, konobari, kuvari, trgovci, barmeni, programeri, serviseri, radnici u administraciji, agenti prodaje, zavarivači, mašinski inženjeri, bravari, lakireri, stolari, inženjeri arhitekture, automehaničari, prevodioci, skladištari, pomoćni radnici, armirači, tesari, zidari, električari, poslovni analitičari i vozači.

Događaj organizuju Gradska razvojna agencija, u saradnji sa Odjeljenjem za lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave i Zavodom za zapošljavanje RS.

– Cilj ovogodišnjeg sajma je promocija zanimanja i slobodnih radnih mjesta uz uspostavljanje direktnih kontakata sa tražiocima posla. Novina na ovogodišnjem sajmu je promocija deficitarnih zanimanja gdje će srednje škole prezentovati smjerove stručnog obrazovanja za učenike završnih razreda osnovnih škola kako bi ih animirali da se opredijele za iste. U sklopu sajma biće održana i panel diskusija o nekoliko aktuelnih tema u rastućem IT sektoru- poručili su organizatori.

Prošle godine, na sajmu je učestvovalo oko 30 poslodavaca koji su takođe iskazali potrebu za 300 radnih mjesta, a posao je na kraju dobilo duplo manje ljudi. Među nezaposlenima koji su došli da pronađu posao najviše je bilo mladih bez radnog iskustva, te starijih građana koji su ostali bez posla.

– Prošle godine na sajmu su se direktno zaposlila 32 radnika, 574 osobe su predale CV, dok su u roku od nekoliko mjeseci po završetku sajma 102 osobe dobile posao sa liste predanih CV-a kod različitih poslodavaca. Zvanična brojka zaposlenih nakon održavanja sajma je 134 radnika- rekli su iz Gradske razvojne agencije.

Na evidenciji banjalučkog Biroa u septembru je bilo 27.468 prijavljenih, od toga više od trećine građana je starije od 50 godina.

Velika posjeta

Prošlogodišnji sajam posjetilo je 900 građana, a i ovaj put organizatori očekuju veliki odziv.

– Očekuje se veći broj građana budući da imamo učešće i srednjih i viših obrazovnih institucija, biroa i agencija za zapošljavanje drugih interesnih grupa, te firmi koje imaju potrebe za raznolikim profilima radnika- rekli su Gradskoj razvojnoj agenciji.

(Srpskainfo)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje