Vijesti 22.07.2021.

Trči, Draško, trči!

ČITANJE: 3 minute

Piše: Nataša Tešanović

Kada je Draško Stanivuković sa nepunih 27 godina postao gradonačelnik Banjaluke, dežurni kritičari naše zbilje pravilno raspoređeni po Tviteru, došli su do onoga što na ovoj društvenoj mreži često zvuči kao naučna fantastika: do konsenzusa, koji glasi otprilike ovako: Mlad je i zelen, teško da će išta napraviti, ali je postigao ono što se do juče činilo utopijom: pokazao je da SNSD nije nezamjenjiv i da su promjene, čak i u ovakvom političkom ambijentu, moguće.

A da ovako dalje više ne ide, priznaće vam, doduše još uvijek samo „privatno“ i mnogi socijal-demokrati, od čije demokratije i nezavisnosti je u mnogo čemu ostala samo „socijala“. Od udarca u pleksus koji uljuljkani i sobom pozabavljeni vladajući onda dobiše, najbrže se, međutim, oporavio prvi među njima, koji je ovih dana i na iznenađenje mnogih, a naročito „svojih“, odluku lokalne administracije da se ovdašnjim osnovcima besplatno podijele udžbenici javno pohvalio.

Uslijedio je brzopotezni salto republičke Vlade, zahvaljujući kojoj bi i roditelji đaka u ostatku Srpske, trebali da sa manje zebnje i više para u istanjenim novčanicima dočekaju skorašnji septembar. Skeptični će odmah krenuti da se pitaju odakle Višković misli izvući novac za udžbenike, jednako kao što se i na Draškov potez reagovalo po sistemu: sve je to lijepo, ali šta je s procedurama i nadležnostima…

Kao da smo zaboravili da pare odavno nisu problem, jer para nema (ali ima kredita), da procedure važe samo za druge, a da je svaka diskusija o nadležnostima izlišna, kada se u ime Republike Srpske na različitim regionalnim manifestacijama i povodima ne pojavljuje njen predsjednik (pardon, predsjednica), već Član zajedničkog predsjedništva koje stoluje u Sarajevu.

Banjalučki gradonačelnik zaista slabo mari za procedure i to jeste problem. Koji, pored građana, najviše škodi njemu, jer obećava brzo i ishitreno , smjenjuje koga ne treba, naknadno i nespretno ispravlja. I da, trči. Ne samo pred rudu, već i u radno vrijeme. Dok ga čekaju iz njegovog Kabineta, u radno vrijeme, u parku.

To što većina državnih službenika u isto to vrijeme u kancelarijama igra tetris, nije isprika za loš primjer koji prvi čovjek najvećeg grada Srpske daje, ali za kritike s tvitera, dečko, očito ne haje. Ili ih namjerno provocira, jer biti tema, svaki dan i ma kako, imperativ je koji su nametnule upravo društvene mreže, čije je funkcionisanje Draško dobrano apsolvirao.

I samo dan nakon džoginga najavio da su besplatni udžbenici gotova stvar. Da li je to objavio u pauzi ili van radnog vremena, to se dakako više niko nije pitao. Rasprava se, nakon Miline javne podrške i instant reakcije Vlade, preselila na teren stvarnih poteza, kako treba da bude. Umjesto da Banjalučani budu kažnjeni, građani Republike Srpske su nagrađeni. Malo i nedovoljno, ali desilo se. I zato trči, Draško, trči!