Trener Nikola – Braco Pavlišin: Mi smo se igrali rukometa

Mi smo se igrali rukometa, bila je vidljiva ljepota igre. Danas toga nema. Neki za današnji rukomet kažu da je grub sport, ali nije bilo tako – mi smo se igrali, nadigravali, varali protivnika, rekao je Nikola – Braco Pavlišin, legendarni banjalučki rukometni učitelj, nakon promocije svoje knjige “Igrali smo se rukometa”.

Pavlišin je u svijet rukometa ušao kao trinaestogodišnjak i to u Borcu, zatim je igrao za Mladost, pa ponovo Borac. Kasnije je bio trener i znanje prenosio na rukometaše i rukometašice, od kojih su mnogi prisustvovali promociji knjige u Narodnom pozorištu RS, za koju je vladalo veliko interesovanje, pa je promocija premještena iz male u veliku salu.

“Ove ljepotice su me rasplakale. Njima sam dao dio sebe i drago mi je što su sve uspjele u životu. Ne samo one, već i rukometaši”, istakao je Pavlišin dodajući:

“Da imam vremena sve bih krenuo ispočetka, ali od mene dovoljno.”

Pavlišin kaže da se ranije u školama više posvećivalo sportu, ali i da ima najamanje desetak nasljednika, svojih bivših rukometaša i rukometašica.

“Ako prenesu dio onoga što sam ja njima, biće ponovo kvalitetnog rukometa u Banjaluci”, rekao je Pavlišin.

Brojni bivši i sadašnji rukometaši i rukometašice, koji su prisustvovali promociji knjige u Narodnom pozorištu RS, prisjetili su se vremena kada ih je Braco trenirao…. A Pavlišin svojih igračkih i trenerskih koraka.

“Krivac za moj dolazak u rukomet bio je Miro Bjelić, a dolazak u Borac mi je odredio životni put. Uživao sam radeći s mladima, pokrete Bjelića, Arnautovića, Golića, Karadže, Karalića… sam prenosio na djecu”, rekao je Pavlišin.

Zahvalio je svima koji su bili važni na njegovom životnom i rukometnom putu, a posebno Branki, s kojom je u bračne vode uplovio kao 23-godišnjak.

“Posebno hvala mojoj Branki, ovu knjigu njoj poklanjam za 50 godina braka”, istakao je Pavlišin.

“Dovoljno je reći Braco Pavlišin”

Knjiga “Igrali smo se rukometa” svojevrsan je vremeplov rukometa u Banjaluci, istaknuto je na promociji.

“Dovoljno je reći Braco Pavlišin. To odmah budi asocijacije na rukomet, kako na školski, tako i na takmičarski. Braco je čovjek koji je više od 50 godina u rukometu, prvo kao igrač, a kasnije kao predani pedagog fizičke kulture, trener…”, rekao je Abas Arslanagić, legendarni golman i jedan od recenzenata knjige, koji je uz Branka Jankovića, Vasu Kotura i Nenada Novakovića govorio na promociji.

(Nezavisne)

Prodaje dresove za spas oka dječaka iz Banjaluke

Poznati banjalučki fizioterapeut Boris – Vrle Vrhovac stavio je na aukciju dresove tenisera Novaka Đokovića, košarkaša Bogdana Bogdanovića i fudbalera Nemanje Matića, a novac će uplatiti za pomoć 11-godišnjem dečaku F.M. iz Banjaluke, koji hitno mora na operaciju oka. Taj zahvat iznosi 4.500 evra, a dječak je povrijeđen od eksplozije petarde u plastičnoj flaši, čiji

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar 2017. Centar javne bezbjednosti Banja Luka Evidentirano je osam krivičnih djela. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Dogodilo se 17 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica teže, a četiri lakše povrijeđena . Služba hitne pomoći Pregledana su 69 pacijenata i 25 djece, obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Bogata arheološka nalazišta u Laktašima: Muzej na otvorenom svjedoči o dalekoj prošlosti

Kao malo koja opština u RS, Laktaši raspolažu izuzetno vrijednim arheološkim nalazištima iz doba Rima i Vizantije koji predstavljaju veliki turistički potencijal. U opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu nekoliko najznačajnijih nalazišta koja je su tokom posljednje dvije decenije otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja iz Gradiške. Bojan Vujinović, kustos ove ustanove kaže da se radi o nalazištima koja

Prikupljanjem plastičnih flaša i čepova obezbijedio 40 paketića za djecu

Duško Tadić, banjalučki atletičar akcijom prikupljanja plastičnih flaša i čepova uspio je da prikupi sredstva za 40 paketića za djecu, a plan mu je da za novogodišnje praznike obraduje mnogo više mališana. “Ideja traje otprilike pet mjeseci. Od avgusta počeli smo da prikupljamo plastiku. Na samom početku toga je bilo vrlo malo, ali iz dana

Čarolija u učionicama ozarila dječija lica u Donjim Kolima

 Recitujući novogodišnje pjesme i glumeći junake iz omiljenih bajki, osnovci iz područnih odjeljenja banjalučke Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjim Kolima i Rekavicama u petak su proslavili nikoljdanske praznike, a čaroliju u učionicama uveličala je posjeta Djeda Mraza koji je spustivši se sa školskog tavana mališanima donio vreću punu poklona. Paketiće za 45 osnovaca i

Banjaluka dobija prvi viteški festival “Kastrum 2018”

Članovi Viteškog reda Čuvara Koplja St. Georgija iz Banjaluke planiraju da od 01.06. do 03.06.2018. godine organizuju viteški festival na tvrđavi Kastel u Banjaluci. Očekuju okupljanje vitezova iz svih zemalja u okruženju. Za sada ne otkrivaju mnogo, osim da će se održati na tvrđavi Kastel, te da će se vitezovi takmičiti u tradicionalnim viteškim disciplinama.