Vijesti 17.07.2020.

TRENUTNO 280 AKTIVNIH SLUČAJEVA: Raste broj zaraženih u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

U posljednjih nekoliko dana Banjaluka bilježi blagi rast broja zaraženih virusom korona, a prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS samo u periodu od 10. do 15. jula evidentirano je 99 novih slučajeva. 

Pacijenti su uglavnom sa blažom kliničkom slikom, a od simptoma dominiraju povišena tjelesna temperatura, kašalj, stezanje u grudima, malaksalost, proliv, glavobolja, te gubitak okusa i mirisa, rekla je za “Srpskainfo” Mirjana Miljković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka.

“Za sada su to uglavnom pacijenti koji imaju blažu kliničku sliku, mada imamo i pacijente sa srednjom kliničkom slikom. U odnosu na životnu dob najviše oboljelih je u srednjoj i mlađoj životnoj dobi”,  ističe Miljkovićeva.

Ona dodaje da se najveći broj oboljelih odnosi na pacijente sa respiratornim simptomima, koji se javljaju u Ambulantu za respiratorne infekcije u Poliklinici, kao i na bliske kontakte pozitivnih osoba.

“Trenutno smo u fazi lokalne transmisije, što znači da je virus prisutan u populaciji. Samo strogo poštovanje preporučenih mjera može rezultirati smanjenjem broja oboljelih i sprečavanjem širenja infekcije”, zaključuje ona.

U Banjaluci je sa jučerašnjim danom virus potvrđen kod 958 osoba. Trenutno je u najvećem gradi aktivnih 280 slučajeva.

(N.S/ Banjaluka.net)