Trgovci u RS korak bliže neradnim nedjeljama

Promjenu stava Saveza opština i gradova RS o uvođenju neradne nedjelje za zaposlene u trgovini i pojedinim uslužnim djelatnostima do kraja ovog mjeseca zatražiće Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS.

Kako je rekao Goran Savanović, predsjednik tog sindikata, promjenu stava traže od saveza jer oni, između ostalog, odlučuju o neradnim danima u RS, te su optimisti i očekuju pozitivan stav.

Dodaje da će određene zahtjeve uputiti i udruženjima potrošača te nadležnim ministarstvima prvenstveno za neradne nedjelje u trgovini, ali i dijelu uslužnih djelatnosti poput frizera i drugih usluga koje ne moraju raditi nedjeljom.

– Zakon o trgovini je rekao da odluku o radu praznicima i neradnim danima donose načelnici opština i gradonačelnici. Imali smo pojedinačna obraćanja ka njima, međutim nije bilo efekta, te ovo mora biti sinhronizovana akcija prema organizaciji koja ih okuplja – pojasnio je Savanović.

Kaže da već duži period vode razgovore kako bi nedjelja bila neradna ili da se ograniči broj radnih nedjelja u toku mjeseca, odnosno godine.

– Zalažemo se za potpunu zabranu rada, ali ako se ne može riješiti potpuna zabrana nedjeljom ili je potreban određeni prelazni period kako bi se do tog i došlo, onda tražimo da to bude maksimalno jedna nedjelja radna u toku jednog mjeseca, ali da radnik bude daleko više za nju plaćen – rekao je Savanović.

Odbacio je stavove trgovaca da bi imali time dodatne troškove, da bi došlo do otpuštanja radnika i smanjenja plata te da je to čista demagogija.
– Pa uđite u trgovine i vidjećete da svagdje fali radnika, nema više radnika na svakom ćošku. Teško ide, velik je otpor poslodavca koji ne žele da se to desi zbog zarada, ali mi tu priču guramo i izguraćemo je, pitanje je samo vremena kada će se to desiti – rekao je Savanović.

Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova RS i gradonačelnik Istočnog Novog Sarajevo, rekao je da će sigurno na sjednici Predsjedništva razgovarati o mišljenju pomenutog sindikata te je istakao da je njegovo mišljenje da tu inicijativu treba podržati i izaći joj u susret.

– Lično ću zastupati stav da treba da omogućimo da nedjelja bude neradni dan za sektor trgovine i ugostiteljstva, da radnicima iz tog sektora koji su među najniže plaćenim u privredi treba na taj način izaći u susret i omogućiti im to – kaže Ćosić. Kaže da je moguće naći određeno rješenje s trgovcima kako ne bi bili oštećeni.

– Moje mišljenje je da se zaista, u namanju ruku, može urediti neko četvorosatno radno vrijeme u te dane – smatra Ćosić.

Dragana Šobot, sekretarka Udruženja trgovine, turizma i ugostiteljstva pri Privrednoj komori RS, rekla je da je stav trgovaca, na koje se najviše i odnosi ta mjera, da bi trebalo napraviti analizu šta bi to značilo za trgovce.

– Da li bi to donijelo troškove, da li bi došlo do otpuštanja radnika, da li bi došlo do smanjenja plata? Stav je da treba pripremiti dobru analizu s aspekta očuvanja radnih mjesta i eventualnog korigovanja plata radnika – rekla je Šobotova. Istakla je da je cilj da ostane isti broj zaposlenih i da se plate ne koriguju na niže.

(Nezavisne)

OBILJEŽILI DECENIJU RADA: Dajak klub započeo novu sezonu

Dajak je jedan od simbola našeg grada, a vožnju dajakom na Vrbasu vole i Banjalučani i svi gosti koji dođu u naš grad. Kazao je gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas posjetio Dajak klub, povodom početka dajak sezone i obilježavanja decenije rada kluba. Grad je prije desetak godina podržao osnivanje kluba, a kako je istakao

VIŠKOVIĆ: Vlada će firmama oštećenim zbog korone isplatiti 20 miliona KM

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada u narednim danima isplatiti više od 20 miliona KM privrednim subjektima koji su na indirektan način trpjeli štetu zbog epidemije virusa korona, zbog toga što nisu mogli da nabave sirovinu, da izvezu svoje proizvode ili da sarađuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu. Višković je podsjetio

VIDOVIĆ: Realizovane sve budžetske obaveze u Srpskoj

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je danas da su prihodi i primici planirani budžetom u 2019. godini ostvareni u iznosu od 3,313 milijardi KM, što predstavlja 100 odsto u odnosu na rebalans budžeta, te da su izvršene sve budžetske obaveze. “Budžetski prihodi u 2019. godini ostvareni su u iznosu od 2,846 milijardi KM,

PRESTANAK RADA: U toku raspuštanje republičkih karantina

Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije ukinuti su objekti za izolaciju karantinskog tipa i ta odluka se trenutno sprovodi, rekao je za “Nezavisne” Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije. Prema njegovim riječima, ova odluka će biti možda realizovana za nekoliko sati, a možda u narednih nekoliko dana,

SUD BIH: Mektiću zabranjeno da javno iznosi činjenice iz predmeta u kojem je optužen

Sud BiH odredio je bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću mjere zabrane iznošenja činjenica iz predmeta u kojem je optužen za zloupotrebu službenog položaja u vezi s nabavkom vatrogasne opreme, te zabranu kontaktiranja sa svjedocima. Sud je na ovaj način uvažio žalbu Tužilaštva BiH koje je u prijedlogu Sudu tražilo ove mjere, između

ISTRAŽIVANJE: 15 procenata banjalučkih osnovaca ima prekomjernu težinu ili gojaznost

Prekomjernu tjelesnu težinu ima 9,26 odsto testirane djece uzrasta od šest do devet godina iz banjalučkih osnovnih škola, dok je 5,37 odsto gojazno, pokazalo je istraživanje “Prevalencija prekomjerne težine i gojaznosti kod djece od šest do devet godina”, koje je uradio Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjaluci. Prema tom istraživanju, ukupna prevalencija prekomjerne