Biznis 22.11.2021.

Trivić: Sindikat nema razloga za nezadovoljstvo

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić izjavio je danas Srni da ne vidi razlog za nezadovoljstvo sindikata kada je riječ o najnovijim mjerama koje u dogovorene sa Vladom Srpske o povećanju plata i ocijenio ružnom njihovu poruku da od toga treba odustati.

Trivić je rekao da su najnovije mjere dogovorene sa Vladom Srpske o povećanju plata rezultat potpisanog memoranduma iz 2017. godine kojim se predviđa smanjenje oporezivanja rada i njegovo vraćanje na nivo iz 2008. godine.

On je podsjetio da su taj memorandum potpisali poslodavci i prethodna vlada Republike Srpske, te naveo da to smanjenje koje obezbijedi Vlada Srpske treba da pređe u plate radnika.

“Ovo što je sada dogovoreno sa Vladom je treća faza toga, gdje je Vlada jednom dala povećanje od 30 KM, prije par mjeseci 20 KM i ovo je sada negdje oko 20 KM povećanje po radniku. Tako da uopšte ne vidimo posebnu potrebu gdje je trebalo uključivati sindikat, s obzirom na to da radnici imaju konkretnu korist od svega toga”, naveo je Trivić, povodom stavova Saveza sindikata na dogovor između Vlade i Unije udruženja poslodavaca Srpske.

On je naveo da je socijalni dijalog u prethodnom periodu uništen ponašanjem Saveza sindikata Srpske.

“Mi poslodavci nismo nešto zainteresovani za saradnju sa sindikatom. Ne vidim razlog za nezadovoljstvo sindikata i vrlo je ružna poruka koju su poslali sindikalci, a po kojoj od toga treba odustati”, rekao je Trivić.

Dogovorom Vlade Republike Srpske i Unije udruženja poslodavaca predviđeno je smanjenje i zbirne stope doprinosa u Srpskoj sa 32,8 na 31 odsto, zatim prelazak na obračun neoporezivog djela plate sa neto iznosa od 700 KM na bruto iznos od 1.000 KM, te smanjenja poreza na platu sa 10 odsto neto plate na osam odsto bruto plate.

(Srna, E.M)