TRIVIĆ: Značajna sredstava iz budžeta usmjerena na povećanje plata u Srpskoj

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić izjavio je da je, zahvaljujući Vladi, u posljednje dvije godine značajan dio sredstava iz budžeta preusmjeren u plate radnika, zbog čega je prosječna plata za april u Srpskoj prvi put veća u odnosu na Federaciju BiH.

Trivić je istakao da je Srpska u prethodnom periodu imala više problema sa radnom snagom nego što je to bio slučaj u FBiH, zbog čega se mnogo radilo da dođe do značajnijeg rasta plata, te da posljednje dvije godine ima plate koje rastu znatno brže nego u FBiH.

“Osim toga, Vlada Republike Srpske je u posljednje dvije godine uspostavila važan dijalog sa privredom i na svaki mogući način nastojala da pruži podršku rastu plata u privredi”, rekao je Trivić.

On je dodao da taj rast i dalje traje iako je sve zadesila kriza ogromnih razmjera, koju je donijela pandemija virusa korona.

“Sada se vide i pozitivni efekti zakona koji definiše povrat poreza poslodavcu za povećanje plata”, naglasio je Trivić.

Prema njegovim riječima, to što je Vlada Srpske isplatila minimalne plate i doprinose radnicima koje je najviše pogodila epidemija, bila je ogromna podrška bez koje privrednici ne bi mogli da nastave normalno da funkcionišu.

“Zbog toga Republika Srpska, u odnosu na region i na broj radnika, ima procentualno najmanje otkaza”, napomenuo je Trivić.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je ranije da je, zahvaljujući primjeni Zakona o podsticajima u privredi Srpske, prvi put prosječna plata u Srpskoj veća nego u Federaciji BiH.

“Prema objavljenim statističkim podacima, prosječna plata u Srpskoj u aprilu ove godine je iznosila 946 KM i za šest KM je veća nego u FBiH. Upravo je primjena ovog zakona, koja je počela 1. jula prošle godine, uticala na ovaj rezultat. Još jednom pozivam privrednike da iskoriste mogućnosti ovog zakona i da 1. jula, kada počinje drugi obračunski period, apliciraju na ime povećanja plata radnika u svojim privrednim društvima”, rekao je Petričević.

(Srna)

PROTEST ZBOG NAJAVLJENIH MJERA U BEOGRADU: Neredi ispred Skupštine Srbije

Protest ispred Skupštine Srbije protiv novih najavljenih mjera na suzbijanju virusa korona oteo se večeras poslije 22 sata kontroli. Okupljeni su srušili zaštitnu ogradu ispred skupštine, pale baklje, a pripadnici policije su se sklonili u jednom trenutku, javlja izvještač Tanjuga sa lica mjesta. Ispred skupštine je haos, a kada je masa nagrnula na skupštinu, policija

Predstavnički dom izglasao izmjene Izbornog zakona za Mostar

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras u Sarajevu po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH koji će omogućiti provođenje lokalnih izbora u Mostaru. Riječ je o zakonu koji će, kada ga usvoji Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, građanima Mostara omogućiti da glasaju na lokalnim izborima nakon dva izborna ciklusa. Za

Đoković se vratio treninzima

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković trenirao je na terenu svog teniskog centra na Dorćolu. Srpski igrač se tako, poslije tačno dvije nedelje koliko je proveo u izolaciji, vratio na teren. Novak tenis nije igrao praktično od Adrija tura u Zadru, koji je prekinut poslije saznanja da jedan od učesnika, Bugarin Grigor Dimitrov, ima virus korona.

DODIK: Nebojša Šešlija dobra opcija za pobjedu u Istočnoj Ilidži

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da opština Istočna Ilidža zaslužuje da ima pravo vođstvo, da korespondira sa republičkim i gradskim organima vlasti i da pokuša učiniti sve da riješi važne infrastrukturne probleme kako bi obezbijedila što bolje uslove za sve stanovnike ove lokalne zajednice. Dodik je, pozdravljajući večeras potpisani koalicioni sporazum sedam političkih stranaka

PLAŽE U CRNOJ GORI PUSTE: Konobar u smjeni zaradio svega 1 evro (FOTO)

Sezona u Crnoj Gori nikada nije doživjela ovakav krah, usljed pandemije koronavirusa i zatvaranja granica. Društvenim mrežama kruže fotografije pustih plaža. Tako je, recimo, plaža u Bečićma potpuno prazna, a ne samo što na ležaljkama nema nikoga, već je sve potpuno pusto, prenosi Kurir. Gepostet von Podgoricki vremeplov am Dienstag, 7. Juli 2020 Ugostitelji se žale

DRVAR: Odblokiran magistralni put, građani poručili da će nastaviti proteste

Magistralni put Drvar – Bosansko Grahova, koji je danas nekoliko stotina Drvarčana blokiralo u znak protesta zbog otpada iz Italije koji je dovezen na područje opštine Drvar, večeras je odblokiran.  Okupljeni građani su poručili da će protesti biti nastavljeni sve dok otpad ne bude uklonjena sa područja ove opštine. Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla

JEDAN RADNIK ZARAŽEN Korona virus i u Parlamentu BiH

Korona virus ušao je u Parlamentarnu skupštinu BiH, a prema informacijama koje su Patriji potvrđene iz Službe za zajedničke poslove jedna osoba zaražena je virusom kovid-19. Navodno je riječ o zapolenom u Sektoru za finansije Parlamentarne skupštine BiH. U BiH je do danas registrovano 5.621 lice inficirano virusom korona, preminulo je 207 osoba, a oporavilo