TRNINIĆ SA PREDSTAVNICIMA HRVATA: RS će razmotriti pomjeranje trase auto-puta

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je sa potpredsjednikom Srpske iz hrvatskog naroda Josipom Jerkovićem i delegatom u Klubu Hrvata u Vijeću naroda Davorom Čordašem dogovoreno da projektantu auto-puta od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine do granice sa Srbijom bude ostavljeno dodatno vrijeme za ispitivanje trase, te da razmotri mogućnost njenog pomjeranja.

“Usaglašeno je da nakon ispitivanja svih varijanti bude održan sastanak na ovom nivou proširen predstavnicima lokalnih zajednica i mjesnih zajednica kroz koje prolazi trasa budućeg auto-puta”, izjavio je Trninić danas Srni.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku je prerano govoriti o trasi auto-puta.

“Riječ je o dokumentu koji je u formi nacrta i nije konačan, te smatramo da će se u narednom periodu saradnjom svih zainteresovanih strana doći do prihvatljivog rješenja”, kaže Trninić.

Trninić je sa Jerkovićem i Čordašem razgovarao o izradi plana parcelacije za auto-put i informisao ih da je obaveza nosioca izrade plana da razmotri sve dostavljene primjedbe, prijedloge i sugestije, prikupljene tokom javnog uvida.

On ih je informisao i da, ukoliko postoje tehničke mogućnosti, bude izvršena korekcija trase da ne bi prolazila kroz naseljeno područje, te da bi u što većoj mjeri bilo izbjegnuto rušenje stambenih objekata.

Nacrt plana parcelacije bio je 15 dana na javnom uvidu u sjedištima jedinica lokalne samouprave koje se nalaze u njegovom obuhvatu – Vukosavlju, Modriči, Šamcu, Pelagićevu, Donjem Žabaru i Bijeljini.

Na javnom uvidu i održanim javnim izlaganjima prikupljene su primjedbe, prijedlozi i sugestije zainteresovanih u svim lokalnim zajednicama.

Dio primjedbi lokalnog stanovništva odnosio se na trasu auto-puta, odnosno da li i zašto ona prolazi preko kuća u pojedinim selima sa većinskom hrvatskim stanovništvom među kojima su Garevac, Donji Kladari i Čardak.

Zbog toga je i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković najavio da će od Republike Srpske zatražiti da bude izmijenjena trasa auto-puta.

Prostornim planom Republike Srpske i usvojenim strateškim dokumentima, predviđena je izgradnja 416 kilometara auto-puteva, 468 kilometara brzih puteva, kao i izgradnja i rekonstrukcija magistralnih puteva sa izgradnjom obilaznica.

(Srna)

STIGLO PREOSTALIH 20 RESPIRATORA! Na aerodromu nema nikoga iz FUCZ- a i Vlade (VIDEO)

Mjesec i dva dana nakon što je došlo 80 kineskih respiratora, danas je stigao i ostatak medicinskih aparata koji su plaćeni ukupno 10,5 miliona KM. U proteklom periodu ovi respiratori su postali top tema u BiH.   Danas ističe i dozvola za uvoz medicinske opreme firmi “Srebrena malina” tako da pošiljka dolazi u posljednji čas.

Vijek i po od rođenja Alekse Šantića

Prošao je vijek i po od rođenja velikog srpskog rodoljuba, pjesnika i vječitog romantičara sa Neretve. Aleksa Šantić je bio i ostao jedan od najznačajnijih pjesnika srpske lirike. Rođen je na današnji dan 1868. godine. Aleksa Šantić rođen je u Mostaru, u patriarhalnoj porodici. Rano je ostao bez oca pa je značajan period detinjstva proveo

Cvijanovićeva čestitala Spasovdan Radojičiću i građanima

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, povodom Spasovdana – krsne slave grada Banjaluka, uputila je čestitku gradonačelniku Igoru Radojičiću i svim građanima grada na Vrbasu. – Povodom krsne slave grada Banjaluka – Spasovdana, Vama i svim građanima Banjaluke, upućujem najsrdačnije čestitke, sa željom da i u narednom periodu nastavite putem razvoja i prosperiteta. Čvrsto vjerujem da

DODIK: Medicinski sektor stabilan, počinje gradnja nove bolnice u Doboju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Foči da tamošnja Univerzitetska bolnica ima strateški značaj za Republiku Srpsku, te da je izgradnjom bolnica u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Nevesinju, te dogradnjom i modernizacijom ove bolnice stabilizovan medicinski sektor. Dodik je naglasio da će uskoro početi i gradnja nove bolnice u Doboju,

Pogledajte snimak napada na Zvicera u Kijevu

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine saopštio je da je navodni vođa kavačkog kriminalnog klana u kritičnom stanju. “Zvicer je ranjen juče u oblasti Pečersk. U njega je ispaljeno više metaka, od kojih su ga tri pogodila u gradni koš. On je hospitalizovan na intenzivnoj njezi i u kritičnom je stanju. Sada je pod policijskom zaštitom”,

HITNO PRIMLJEN U BOLNICU: Harisu Silajdžiću operisano srce

Kako saznaje Avaz.ba, u toku je operacija na srcu bivšeg člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića. On je jutros hitno primljen u Centar za srce u Sarajevu. Operaciju vodi prof. dr. Mirsad Kacila, najbolji kardiohirurg u Bosni i Hercegovini. Centar za srce je najreferentnija klinika za ovu vrstu operacija u našoj zemlji, a Silajdžić se na

KOŠARAC: SNSD i u mom slučaju pokazao snagu, argumentovano zatražili odgovornost

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac smatra da je SNSD još jednom pokazao da je najjača i najorganizovanija politička partija, koja je pokazala snagu time što je otvorila disciplinski proces protiv njega zbog ponašanja u doba vanrednog stanja izazvanog virusom korona. “SNSD je pokazao da, za razliku od drugih političkih