Vijesti 17.01.2023.

Tužilac iz Banjaluke tereti se da je pomagao osuđenom da izbjegne kaznu

ČITANJE: 4 minute

Okružni sud u Banjaluci, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala potvrdilo je optužnicu protiv Branka Bjelajca, tužioca iz Banjaluke zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

Tužilaštvo Republike Srpske optužilo je Bjelajca da je krivično djelo izvršio u vremenskom periodu od 5. marta 2015. do 23. januara 2018. godine.

Prema navodima iz optužnice, Bjelajac kao tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka nije ispunio službenu dužnost tako što nije preduzeo nijednu procesnu radnju po pismenom prijedlogu oštećenog za pokretanje postupka opozivanja uslovne osude osuđenom.

Pored toga, kako se navodi u optužnici, tužilac Bjelajac nije stavio ni pismeni prijedlog nadležnom sudu za pokretanje postupka za opozivanje uslovne osude u zakonskom roku, već je to učinio više od pola godine nakon proteka zakonskih rokova za opozivanje uslovne osude.

– Ovakvim postupanjem okružnog javnog tužioca za oštećenog je nastupila imovinska šteta u iznosu od 3.732 KM, a osuđenom licu pribavljena je korist, jer isti neće izdržavati kaznu zatvora utvrđenu u uslovnoj osudi – saopšteno je iz Tužilaštva Republike Srpske.

Propusti tužilaca

U proteklom periodu pokrenuto je nekoliko disciplinskih postupaka protiv banjalučkih tužioca zbog propusta u predmetima.

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH pokrenula je u septembru prošle godine predmet protiv tužioca Aleksandra Simonovića, nakon informacija da je zbog propusta tužioca OJT Banjaluka došlo do ekspresnog odbacivanja optužnice protiv doktora Darka Golića optuženog za polno uznemiravanje pacijenta.

Prethodno su i iz banjalučkog tužilaštva naveli da će o mjerama protiv Simonovića odlučiti nakon pravosnažnosti presude u slučaju banjalučkog doktora.

U ovom slučaju, sudija Osnovnog suda u Banjaluci oslobodio je odmah na prvom ročištu banjalučkog anesteziologa Darka Golića optužnice za polno uznemiravanje pacijenta, jer prijedlog za krivičnim gonjenjem optuženog nije bio podnesen u zakonskom roku!

Katastrofalan propust banjalučkog tužilaštva tako je doveo do oslobađajuće presude optuženom.

Prema nezvaničnim informacijama, prijedlog za gonjenjem bio je u tužilačkom spisu, pa je nejasno zbog čega postupajući tužilac nije ovaj prijedlog dostavio sudu u zakonskom roku.

Sud je na kraju objavio prvostepenu presudu kojom se odbija optužba za krivično djelo Polno uznemiravanje iz člana 170. stav 1. u vezi stava 3. Krivičnog zakonika Republike Srpske iz procesnih razloga. tj. iz razloga što se navedeno krivično djelo, odnosno krivično gonjenje vodi po prijedlogu oštećenog, a prijedlog nije dostavljen.

– Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je propustilo da dostavi prijedlog za krivično gonjenje od strane oštećenog, odnosno isti nije podnesen u zakonskom roku od tri mjeseca od dana saznanja oštećenog za učinioca i za krivično djelo – odgovorili su iz Osnovnog suda u Banjaluci.

Goliću je u septembru prošle godine počelo suđenje iza zatvorenih vrata, nakon odluke da se isključi javnost zbog zaštite integriteta žrtve.

Darko Golić, poznati banjalučki anesteziolog, ranije je negirao krivicu po optužnici koja ga tereti za polno uznemiravanje pacijenta koji je bio u teškom zdravstvenom stanju i vezan za bolesnički krevet.

Prema optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, Golić je 19. januara 2020, u vremenskom periodu od 19 do 22 sata, kao načelnik Klinike za anesteziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, kao ordinirajući doktor pacijenta M.Đ, u cilju zadovoljavanja polnih strasti ljubio oštećenog u lice, u čemu je zatečen od strane medicinskog osoblja – medicinskih sestara i brata Klinike.

Kancelarija disciplinskog tužioca je u junu 2017. godine suspendovala banjalučkog tužioca Gordanu Lončar zbog propusta koji su bili utvrđeni u više predmeta u nadležnosti ovog okružnog javnog tužioca iz Banjaluke.

– Tužilac Gordana Lončar suspendovana je zbog ozbiljnih propusta u svom radu, a između ostalog nije blagovremeno dostavljala sudu optužnice nakon njihovog podizanja, niti uložene žalbe zbog kojih je protekao zakonski rok, te druge stvari koje su nespojive sa tužilačkim funkcijama – objasnio je tada izvor iz pravosuđa RS.

Lončareva je radila u Odjeljenju za opšti kriminalitet, među kojima su i predmeti krvnih i seksualnih delikata, te krađe i saobraćajne nesreće, piše Srpskainfo.

(SB)

Oznake: Branko Bjelajac