Vijesti 26.03.2019.

TUŽILAŠTVO BIH: Protiv Banjalučanina podignuta optužnica zbog ratovanja u Ukrajini

ČITANJE: 1 minuta

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Gavrila Stevića zbog “protivzakonitog pridruživanja paravojnim formacijama na stranim ratištima u Ukrajini”.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Stevića, rođenog 1966. godine u Gradačcu, nastanjenog u Banjoj Luci. On se tereti da je tokom 2014. godine, u cilju pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH, preko graničnog prelaza iz BiH otputovao u Beograd te sa Međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla” otputovao za Moskvu, odakle je otišao na područje Ukrajine, u Rostov, i područje Luganska.

Na navedenom području optuženi se kao dobrovoljac, zajedno sa drugim osobama iz Srbije i BiH, “protivzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije, Odreda “Jovan Šević”, koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine”.

Optuženi je u okviru navedene jedinice zadužio oružje i uniformu te obavljao različite vojne aktivnosti, do kraja mjeseca septembra 2014. godine.

Optuženi se tereti da se protivzakonito pridružio paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije Bosne i Hercegovine te počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama iz člana 162 b Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(klix.ba)