Tužna slika privrede u Banjaluci: Trgovina zamijenila industriju

Prije rata je 27.500 Banjalučana radilo u industriji, dok danas od ukupno 68.000 zaposlenih, u ovoj oblasti radi tek 8.000. Fabrike, poput „Čajaveca“, „Jelšingrada“ i „Incela“ hranile su hiljade porodica i bile ponos grada, a sada su pretvorene u butike, svadbene salone i kancelarije.

Prema podacima banjalučkog Ekonomskog instituta, u industriji je 1990. radilo 27.500 Banjalučana, od ukupno 63.500 zaposlenih, dok danas svaki treći, od ukupno 68.000 zaposlenih, radi u administraciji.

Koliko je privreda bila razvijena prije rata pokazuje i to što je čak 85 odsto radnika bilo zaposleno u ovoj oblasti, dok je danas jedva polovina, s tim što primat ima trgovina.

Tako je u trgovini na veliko i malo u Banjaluci zaposleno 12.000, a na mjestima gdje su nekada bile fabrike mahom su otvarani i super marketi.

Međutim, nostalgični stariji građani, koji su svoje porodice prehranjivali radeći u industriji, komentarišu da u silnim marketima uskoro neće imati ko kupovati.

Osim u trgovini, mnogo Banjalučana zaposleno je i u javnoj upravi i odbrani, zdravstu i obrazovanju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz marta ove godine, ove tri oblasti ukupno zapošljavaju gotovo 20.000 ljudi.

Razlog svemu tome je to što preduzeća nisu preživjela tranziciju, te devedesetih zapala u velike finansijske probleme, kažu ekonomisti.

– Nakon privatizacije imovina se rasproda, a velika preduzeća likvidiraju, a slična sudbina je zadesila i mnoga manje poznata preduzeća. Sad nam se sve svodi na trgovinu i javni sektor, a industrija kao da odlazi u istoriju – komentariše ekonomista Anita Vuković.

Dodaje da u Banjaluci ima više od 35.000 nezaposlenih, te da otvaranje velikih fabrika svakako pomoglo rješavanju ovog problema.

– Uvozimo krompir iz Izraela, a bar kormpira imamo na tone. To je banalan primjer naše ekonomije. Šta onda da  pričamo o razvoju industrije, kad samo uvozimo i prodajemo, a ne izvozimo skoro ništa – dodaje Vukovićeva.

Bez fabrika koje su zapošljavale na stotine radnika, Banjaluka je od industrijskog grada postala grad kladionica, prodavnica i kafića, a sudeći po svemu tako će ostati još godinama.

Najmanje radnika u rudarstvu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tek 60 Banjalučana zaposleno je u rudarstvu, što je ubjedljivo najmanje u odnosu na sve druge oblasti.

Malo zaposlenih ima i kada ja u pitanju poljoprivreda, šumarstvo i ribolov, pa ove tri oblasti zapošljavaju ukupno 540 radnika.

(EuroBlic)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo