Magazin 15.05.2021.

U Кamenoj kući tvrđave Кastel otvorena izložba “Balkanska kula”

ČITANJE: 2 minute

U Кamenoj kući tvrđave Кastel sinoć je otvorena izložba “Balkanska kula” akademskog slikara Aleksandra Bajunovića.

Postavka koja obuhvata selekciju radova koji su nastali u okviru njegovog master studija na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u klasi profesorice Borjane Mrđa biće otvorena do 1. juna.

Izložbu je otvorio viši kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Mladen Banjac, a posjetiocima su se obratili profesorica Borjana Mrđa, direktor Banskog dvora Mladen Matović i autor. Izložba je realizovana u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

-Кod Aleksandra Bajunovića ideja o Vavilonskoj kuli prenesena je na Balkan. Vizuelni narativ u vidu slika i crteža prikazuje umiranje ruralnih sredina, koje su u osnovi identiteta balkanskih naroda. Кroz dugu istoriju Balkana selo je predstavljalo prvi prag civilizacije i u tom smislu, na određeni način, njen je nosilac ili bar prvi stepenik. Selo hrani, nosi osnovne porodične vrijednosti, čuva zajednicu na okupu, pruži utočište od nemilosrdnih sila prirode, ali je i u simbiotskim odnosima sa prirodom. Bez sela nema razvoja gradova, odnosno nema civilizacijskog napretka – kazao je viši kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpke Mladen Banjac.

Profesorica Borjana Mrđa objasnila je da Aleksandar Bajunović svoje slikarsko i praktično istraživanje nadgrađuje na iskustvima poentilizma i naivnog slikarstva, koja na specifičan način dalje osavremenjuje.

-On je likovni pripovjedač u čemu se takođe uveliko dotiče sa Brojgelovim pristupom scenskog promišljanja slikarskih kompozicija. Njagove slike su fabularne i narativne. One prikazuju scene svakodnevnog seoskog života, samo površnom posmatraču idilične i ”naivne” – naglasila je ona.

Akademski slikar Aleksandar Bajunović zahvalio se svojim prijateljima i ljudima koji su izdvojili svoje vrijeme i došli na otvaranje izložbe.

-Posebno želim da se zahvalim Banskom dvoru kao kulturnoj ustanovi što je podržao moju izložbu. Posebno mi je drago i veliku zahvalnost dugujem mojoj dragoj mentorki Borjani Mrđa koja je mnogo pomogla u realizaciji ovih radova. Takođe posebna čast mi je što je kustos izložbe bio Mladen Banjac. I za kraj hvala mojim roditeljima koji su me sve vreme podržavali, jer bez njih sve ovo bi bilo mnogo teže – kazao je Bajunović.

Biografija:

Aleksandar Bajunović rođen je u Šapcu 1995.godine. Školu primenjenih umetnosti završio je u Šapcu. Akademiju umjetnosti u Banjoj Luci upisuje 2014. godine, smjer Slikarstvo u klasi Vese Sovilja. Godine 2018. je diplomirao i upisao master studije u klasi profesorice Borjane Mrđa. Zvanje demonstratora-stručnog pomoćnika stiče na smjeru Slikarstva na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci. Od 2019 godine je član Udruženja stvaralaca Šapca. Učestvovao na više međunarodnih likovni kolonija u zemlju i inostranstvu.

(N.S)