Vijesti 12.04.2018.

U 11 DANA APRILA OSAM POŽARA Paleći korov i grane, nepažnjom zapale šumu

ČITANJE: 2 minute

Zbog nepažnje prilikom paljenjem korova i ostataka žitarica građani su u prvih 11 dana aprila izazavali osam šumskih požara i požare niskog rastinja na području Banjaluke.

Pomoćnik komandira Brigade za tehničke poslove u Vatrogasnoj brigadi  Ilja Švraka je rekao da su svi bili manjeg intenziteta zbog činjenice da su građani na vrijeme pozvali vatrogasce koji su pravovremeno uspjeli reagovati. Ipak, broj intervencija je tri puta veći nego u prva tri mjeseca ove godine.

– To je pogotovo važno jer su ti požari najvećim dijelom bili u prigradskim naseljima. Pojedine lokacije su prilično udaljenje i trebalo je određeno vrijeme da naše ekipe dođu. Na sreću uspjeli smo na vrijeme da zaustavimo njihovo dalje širenje – rekao je Švraka i naglasio da je uzrok svih požara je bila ljudska nepažnja.

Kazao je da su u aprilu ugasili osam šumskih i požara niskog rastinja koji su između ostalog bili u Kumsalama,  na Pavlovcu, u Motikama, Jagarama, te na Saračici.

– Radi se od drastičnom uvećanju ako se uzmu u obzir podaci iz prva tri mjeseca ove godine kada je bilo četiri manja požara niskog rastinja. U idućem periodu očekujemo daleko više ovakvih intervencije i to je nažalost karakteristično za proljeće kada ljudi obično krče svoje posjede – kazao je Švraka.

Uputio je apel građanima da preduzmu sve potrebne mjere kako se ovakvi slučajevi ne bi događali.

– Treba da pale manje površine, da u blizini imaju spremnu vodu koju će moći iskoristiti za eventualno sprečavanje širenja vatre i da nikako ne pale vatru po vjetrovitom vremenu – rekao je Švraka.

Sličan apel je uputila i policija. Iz Policijske uprave Banjaluka pozivaju građane da odgovornim ponašanjem spriječe neželjene posljedice požara.

– Svi požari su lokalizovani i nije bilo povrijeđenih lica. Konstatovano je da su uglavnom izazvani nemarnim ponašanjem vlasnika i da je pričinjena znatna materijalna šteta – rekli su u upravi.

Upozorenje

Apeluju na poljoprivrednike i šumske radnike, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima.

– Isto tako da ne spaljuju ostatak žitarica i drveni otpad unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada gdje zbog  nekontrolisane vatre, može doći do šumskog i požara na otvorenom prostoru koji može ugroziti ljudske živote i imovinu građana – rekli su u upravi.

(Glas Srpske)