Vijesti 26.09.2020.

U Banjaluci održan skup o bosanskom jeziku

ČITANJE: 3 minute

Učesnici konferencije “Bosanski jezik i tradicija pismenosti”,  koja je održana u Banjaluci, oslanjajući se na međunarodne povelje o ljudskim pravima koje garantuju svakoj osobi i zajednici pravo na maternji jezik, donijeli su četiri zaključka.

Zakljčke sa naučne konferencije prenosimo u cijelosti:

1. Negiranje prava na maternji jezik težak je oblik kršenja ljudskih prava i sloboda. U skladu s bosanskohercegovačkim zakonodavstvom i Ustavom Bosne i Hercegovine, te Evropskom poveljom o ljudskim pravima i slobodama, zahtijevamo od državnih organa na svim nivoima, da preduzmu mjere sankcionisanja svih pojedinaca i institucija koje krše ljudska prava i slobode. U protivnom, smatraćemo odgovornim domaće i međunarodne institucije i organizacije da gotovo svjesno učestvuju u kršenju elementarnih ljudskih prava i sloboda.

2. Učesnici konferencije smatraju da svi politički subjekti koji učestvuju u aktivnostima kršenja prava na maternji jezik moraju biti sankcionirani od strane OSCE-a i OHR-a. Takođe se zalažemo za preispitivanje mogućnosti njihova učešća u izbornom procesu. OSCE i OHR imaju obavezu osigurati demokratski ambijent u izbornom procesu, a širenje mržnje, uskraćivanje ljudskih prava i zabrana maternjeg jezika, nisu demokratski ambijent u kojem je moguće provesti izbore. Smatramo da je takvo djelovanje političkih subjekata i pojedinaca usmjereno direktno ka cilju izazivanja netrpeljivosti i radikaliziranja odnosa u bh. društvu.

3. Bosanski jezik jeste naučna, komunikacijska, kulturna, istorijska i ustavna kategorija.

Bosanski jezik je naučno-istorijska činjenica koliko su to i svi drugi južnoslavenski, evropski i svjetski jezici; o njegovu imenu i njegovoj pripadnosti svojim govornicima ne može biti nikakvih rasprava, nikakvih političkih ili kojih drugih nagodbi. Poštivanje upotrebe maternjeg jezika i poštivanje njegova imena u službenoj upotrebi jeste jedna od prioritetnih ustavnih obaveza u državi Bosni i Hercegovini; svako drukčije ponašanje predstavlja bahato i anticivilizacijsko ugrožavanje elementarnih ljudskih prava i sloboda. Upotreba bosanskog jezika zasniva se na pravu njegovih govornika da se službeno koriste ovim jezikom u javnom, obrazovnom, zakonodavnom i drugim poljima društvenog djelovanja.

4. Održavanje konferencije u Banjoj Luci je ustanovljena praksa koja se 23. 9. 2020. godine održala treći put, te predstavlja korak u pripremi i organizaciji sličnih naučnih skupova koji će, u cilju promoviranja bosanskog jezika, u narednom periodu biti organizovani u RS. Ona je doprinos razvijanju dijaloga bh. akademske zajednice s političkim subjektima o bosanskom jeziku, njegovom istorijskom trajanju i poziciji u savremenom trenutku uz insistiranje na pravu službene upotrebe ovog jezika.

Održavanje konferencije u Banjoj Luci, početak je jedne nove prakse, najava za redovne naučne skupove o bosanskom jeziku, koji će se organizovati u gradovima Bosne i Hercegovine, te koji imaju za cilj okupiti katedre bosanskog jezika na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, profesore i pedagoge bosanskog jezika u školstvu (osnovne škole, srednje škole, fakulteti), književnike, novinare, i druge subjekte u procesu očuvanja, upotrebe i zaštite bosanskoga jezika, objavljuje Klix.ba.

(A.M/banjaluka.net)

Oznake: bosanski jezik