Vijesti 22.03.2019.

U Banjaluci predstavljen simulator prevrtanja vozila

ČITANJE: 1 minuta

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je danas da je u Srpskoj upotreba bezbjednosnog pojasa na prednjim sjedištima oko 65 odsto, a na zadnjim oko 20 odsto i da je potrebno povećati procenat njegove upotrebe.

Trninić je rekao da četvrtinu stradalih u saobraćaju čine mladi između 21 i 30 godina i da je zato važno najmlađim vozačima praktično pokazati ulogu bezbjednosnog pojasa.

“Cilj je povećanje procenta upotrebe bezbjednosnog pojasa”, rekao je novinarima Trninić, koji je danas prisustvovao predstavljanju simulatora učenicima završnih razreda Tehničke škole u Banjaluci.

On je istakao da je plan da simulator efekta prevrtanja vozila pri različitim brzinama, sa ciljem ukazivanja na značaj upotrebe bezbjednosnog pojasa tokom vožnje, bude predstavljen u što više lokalnih zajednica, te da ga isprobaju svi zainteresovani.

Trninić je rekao da je simulator, u vrijednosti oko 48.000 KM, nabavila republička Agencija za bezbjednost saobraćaja iz sredstava obaveznog osiguranja vozila.

Direktor Agencije za bezbjednosta saobraćaja Srpske Milija Radović napomenuo je da, prema procjenama Agencije, svake godine pogine najmanje 20 lica zbog nekorištenja pojasa, dok ih oko 100 bude teže povrijeđeno.

Direktor banjalučke Tehničke škole Kristina Mrđa rekla je da su predstavljanju simulatora prisustvovali učenici sa smjerova vozač motornih vozila i tehničar drumskog saobraćaja.

(Srna)