Vijesti 05.12.2017.

U Banjaluci uručene republičke nagrade za volontiranje

ČITANJE: 2 minute

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović uručila je večeras u Banjaluci ovogodišnje republičke nagrade za volontiranje Davoru Striki, Živku Ćetojeviću, Olegu Rudiću i Mladenu Milanoviću.

Ovim volonterima uručene su medalje i novčani iznos od po dvije prosječne plate u Republici za prethodnu godinu.

Povodom Međunarodnog dana volontera – 5. decembra, republičku nagradu za najboljeg organizatora volontiranja dobilo je prijedorsko Udruženje građana “Don”.

Organizatorima volontiranja dodijeljena je plaketa i novčani iznos u visini četiri prosječne plate u Republici Srpskoj.

Diplome za poseban doprinos razvoju volontiranja dobilo je 15 pojedinica i organizacija iz Srpske koji su, prema riječima predstavnika Ministarstva porodice, omladine i sporta, najbolji propagatori volontiranja u Republici.

Ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidovićeva čestitala je i zahvalila svim volonterima Srpske na pokazanoj energiji, dobroti i humanosti, kao i mostovima koje su gradili među ljudima.

Ona je istakla da volonteri time pokazuju da ljudi u Srpskoj nisu sami i da imaju podršku društva i volonterskih organizacija širom Republike.

“Željela bih da volontera i volontiranja bude sve više i mi ćemo kao resorno ministarstvo nastaviti tome da pružamo podršku”, rekla je novinarima Davidovićeva uoči centralne manifestacije obilježavanja Svjetskog dana volontera, u banjalučkom Banskom dvoru.

Ona je naglasila da Volonterski servis Srpske, kao partner resornog ministarstva, na ovom planu odrađuje veliki posao širom Republike.

“Ponosna sam na činjenicu da se 2014. godine, kada su bile katastrofalne poplave, upravo taj servis organizovao, prikupljao humanitarnu pomoć i dostavljao je ugroženim opštinama i gradovima. Posebno su se tada organizovali na čišćenju gradova kao što su Doboj i Šamac“, podsjetila je Davidovićeva.

Izvršni direktor Volonterskog servisa Srpske Svjetlana Popović rekla je da nagrade znače volonterima mnogo s obzirom na uloženi trud i rad tokom cijele godine.

“Ovo je događaj u kome slavimo volontere i volontiranje, ali to ne treba činiti samo danas, već svakog dana. Volontera je u Srpskoj sve više, jer raste svijest o kulturi volontiranja”, rekla je Popovićeva.

Nagrađeni volonter Davor Strika istakao je da je volontiranje za njega način i stil života, te pomaganja zajednici, najbližima i cjelokupnom društvu.

On je istakao da je počeo volontirati kao srednjoškolac, te da je najviše volontirao u omladinskim i organizacijama od društvenog značaja.

“Volontiranjem gradimo sebe kao osobu i dajemo doprinos razvoju društva”, rekao je Strika.

Organizator 10. dodjele nagrada najboljim volonterima i organizatorima volontiranja je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske.

(Srna)