Vijesti 02.08.2016.

U Banjaluci uskoro centar za vještačku oplodnju

ČITANJE: 1 minuta

Prvi centar za vještačku oplodnju trebalo bi da uskoro zaživi u Univerzitkom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske što će biti precizirano donošenjem zakona o vještačkoj oplodnji.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske potvrđeno je da je u planu donošenje posebnog zakona koji bi tretirao postupak vještačke oplodnje, pišu današnje “Nezavisne novine”.

U ovom ministarstvu je rečeno da je imenovana i Komisiju za izradu zakona o liječenju neplodnosti postupkom biomedicinski potpomognute oplodnje, u okviru kojeg se očekuje da će biti preciznije definisana sva pitanja u vezi sa liječenjem neplodnosti ovim postupkom.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je važno raditi na kreiranju boljih uslova za reproduktivno zdravlje stanovništva Republike Sprske zbog čega se radi na izradi zakona.

Direktor UKC Republike Srpske Mirko Stanetić rekao je da je zamišljeno da se udruživanjem te ustanove i vanjskog partnera napravi centar u skladu sa zakonskim mogućnostima o javno-privatnom partnerstvu.

“Veoma je važno da ovako nešto ne bi dodatno koštalo koliko bi nas podiglo na ljestvici medicinskog razvoja i dalo nemjerljive rezultate za roditeljastvo, porodicu i natalitet“, naveo je Stanetić.

On je dodao bi Republika Srpska time dugoročno dobila stručni kadar koji bi bio reprezentativan i van BiH.

Postupak vještačke oplodnje, koji košta 5.500 KM, u Srpskoj od 2007. godine plaća Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a od 2011. dva pokušaja, dok neke opštine finansiraju i treći.

Za drugi pokušaj vještačke oplodnje se iz budžeta Republike Sprske godišnje izdvaja oko pola miliona KM.

(nezavisne.com)