Vijesti 15.11.2016.

U banjalučkim javnim kuhinjama potrebe veće od kapaciteta: Dnevno podijele više od 700 obroka!

ČITANJE: 2 minute

Javne kuhinje na području grada svakodnevno podijele više od 700 obroka, a socijalno ugroženi uz ukusnu hranu dobiju i tople riječi ljubaznog osoblja koje ih služi.

Nažalost, u ovim ustanovama tvrde da nemaju novca za povećanje broja korisnika, a svaki da­n javljaju se novi korisnici. U javnoj kuhinji gradske organizacije Crvenog krsta kažu da dnevno podijele 435 obroka.

– Svaki dan imamo pet do šest dodatnih zahtjeva za obroke. Kada dođu nova lica uputimo ih u Centar za socijalni rad da bi tamo dobili socijalnu kartu i potvrdu da su ugroženi slučajevi. Problem je u tome što imamo ograničena sredstva i broj korisnika – rekla je sekretar Crvenog krsta Željkica Ilić.

Dodala je da sa 31.500 KM, koje dobiju od grada na mjesečnom nivou, jedva pokrivaju troškove javne kuhinje.

– Uglavnom spremamo kuvana jela kao što su kupus, pasulj i riža. Nedjeljom dijelimo hljeb i eventualno po konzervu ili mlijeko ukoliko nam ih neko donira – kazala je Ilićeva.

U Udruženju građana “Mozaik prijateljstva” kažu da se sami finansiraju i da zavise od donacija dobrih ljudi.

– Naš “obrok ljubavi” pripremamo jednom sedmično i to nedjeljom. Tog dana imamo oko 450 korisnika. Grad nam za cijelu godinu daje 4.000 KM, što nikako nije dovoljno, s obzirom na to da nam mjesečni troškovi samo na hranu iznose 2.000 KM. Hranu pripremaju volonteri, kojih na svu sreću još ima. Borimo se i stalno organizujemo različite akcije prikupljanja hrane i novca za ugrožene. Pozivam sve građane da doniraju namirnice, jer naša javna kuhinja i zavisi od pomoći dobrih ljudi – rekao je predsjednik ovog udruženja Miroslav Subašić.

Dobrotvorno društvo “Merhamet” ima svoju javnu kuhinju koja se uglavnom finansira od pomoći iz inostranstva i dijelom iz budžeta grada.

– Imamo 170 korisnika koji su uglavnom stari i iznemogli ljudi. Da nam nije donacija u novcu i namirnicama, teško da bismo opstali. Moramo da uklopimo troškove sa donacijama – istakli su u “Merhametu”.

Korisnici se ne žale. Kažu da je najvažnije da svakodnevno dobiju obrok.

– Hrana je ukusna, ima je dovoljno, a i raznovrsna je. Mi smo zadovoljni, samo neka smo siti – rekao je jedan od korisnika javne kuhinje Crvenog krsta koji nije želio da mu objavimo ime.

(Glas Srpske)