Vijesti 02.07.2022.

U Bratuncu 30 godina od srpskog stradanja – na obilježavanju patrijarh i zvaničnici Srpske

ČITANJE: 1 minuta

U Bratuncu je u toku obilježavanje 30 godina od srpskog stradanja u srednjem Podrinju i Birču, a parastos za 3.267 ubijenih Srba služi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Osim velikog broja građana iz Podrinja, Birča i sa Romanije, parastosu prisustvuju srpski član Predsjedištva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, delegacija Narodne skupštine, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Miodrag Kapor.

Parastosu prisustvuju i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska puka/ Oružanih snaga BiH, predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata kao i politički predstavnici Srpske i lokalnih zajednica.

Parastosu je prethodila Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice koju je, u prisustvu velikog broja vjernika, služio patrijarh Porfirije uz sasluženje Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, arhijereja i sveštenstva.

Nakon parastosa delegacije će položiti cvijeće i odati počast žrtvama kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu podignutog u čast svih poginulih srpskih civila i boraca iz regije Birač.

Za brojne zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju i Birču i za 3.267 srpskih žrtava, među kojima su oko polovina bili civili, niko nije odgovarao ni nakon 30 godina.

Organizatori ovog obilježavanja su Odbor Vlade Republike Srpske za obilježavanje tradicije oslobodilačkih ratova, Koordinacioni odbor za obilježavanje 30 godina srpskog stradanja regije Birač i Mitropolija dabrobosanska.

(E.M)