Vijesti 28.01.2023.

U Domu “Rada Vranješević” zbrinuto 89 djece i mladih

ČITANJE: 2 minute

U banjalučkom Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” trenutno je zbrinuto 89 djece i mladih svih uzrasta, od beba do studenata.

Dom se djelimično finansira sredstvima nadležnih opštinskih Centara za socijalni rad, te sufinansiranjem Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, bez čega uredno poslovanje ne bi bilo moguće.

Prioritet je da se svakoj mladoj osobi koja napušta Dom obezbijedi zaposlenje.

S ciljem osposobljavanja mladih koji napuštaju institucionalni smještaj, u okviru Doma se realizuje niz programskih sadržaja i aktivnosti koje su usmjerene na pripremu mladih za samostalan život van Doma.

U ovoj ustanovi navode da se posebna pažnja posvećuje jačanju individualnih kapaciteta za samostalan život, osnaživanju samopouzdanja i samopoštovanja mladih koji su suočeni sa strahom i neizvjesnošću koju nosi izlazak iz Doma.

S ciljem zaštite ove osjetljive kategorije, pokrenut je i projekat stanovanje uz podršku, namijenjen mladim osobama iz Republike Srpske uzrasta između 18 i 26 koje po prestanku prava na smještaj u ustanovi socijalne zaštite nemaju mogućnosti ili uslova da se vrate u biološku ili srodničku porodicu, te da započnu samostalan život bez podrške stručnog lica.

Iz Doma navode da je predviđeno da podrška putem projekta stanovanja traje najviše godinu dana.

– Kada korisnici napuste Dom, njegove formalno-pravne ingerencije prestaju, ali se kontakti ne prekidaju. Osoblje Doma ostaje na raspolaganju mladima za savjete, razgovor i podršku – ističu u ovoj ustanovi.

Dom “Rada Vranješević” posebno je ponosan na svojih sedam studenata, koji se, kako kažu, zalažu da ispune svoje školske obaveze.

Studenti su tokom boravka u Domu unaprijedili vještine vođenja svakodnevnog života, razvili samostalnost u donošenju odluka i preuzimanja odgovornosti, stekli potrebne vještine za pronalaženje i zadržavanje zaposlenja, te radne navike i racionalno raspolaganje finansijama.

(A.M.)