Biznis 01.09.2016.

U klupama u RS i budući časovničari, zlatari, optičari

ČITANJE: 1 minuta

U novoj školskoj godini srednjoškolci u RS su pokazali interesovanja za trogodišnje smjerove za zanimanja časovničar, zlatar i optičar, kao i za tehničara mašinske energetike.

Uvođenje ovih zanimanja tražilo je tržište rada, a učenici su iskazali veliko interesovanje za njih, navode u resornom ministarstvu.

– Kada je riječ o srednjem obrazovanju, 80 odsto učenika ove godine upisalo je zanimanja četvrtog stepena složenosti, a 20 odsto učenika zanimanja trećeg stepena složenosti – navode iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Ministarstvo je, kako je saopšteno, izmijenilo nastavni plan i program za zanimanja ekonomski tehničar i bankarski tehničar tako što je povećalo fond časova matematike i uskladilo časove iz ovog predmeta sa ostalim zanimanjima četvrtog stepena složenosti. Osim toga, izmjene se odnose na module knjigovodstva koji se izučavaju u okviru praktične nastave, odnosno bankarske obuke u zanimanju bankarski tehničar, koji su dodati modulima predmeta knjigovodstvo za prvi, drugi i treći razred zanimanja ekonomski tehničar, poslovno-pravni tehničar i bankarski tehničar.

– Ministarstvo je, u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom, u proteklom periodu radilo na razvoju nacionalnih nastavnih planova i programa za zanimanja četvrtog stepena složenosti u oblasti umjetnosti: likovni tehničar, tehničar dizajna grafike i tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda, imajući u vidu da su u primjeni bili nastavni planovi i programi Srbije – ističu u ministarstvu.

U narednom periodu Ministarstvo će raditi evaluaciju nastavnih planova i programa za zanimanja arhitektonski tehničar i građevinski tehničar, imajući u vidu da je u školskoj 2015/2016. godini generacija učenika završila školovanje po novim i modernizovanim programima.

(blic.rs)