Magazin 21.10.2020.

U petak svečano otvaranje tradicionalne muzičke manifestacije “Banjalučki horski susreti”

ČITANJE: 2 minute

Tradicionalna muzička manifestacija “Banjalučki horski susreti”, koja već godinama okuplja horove iz nekoliko država, svečano će biti otvorena u petak, a ove godine okupiće devet horova i ansambala, piše “Glas Srpske”.

Ovaj međunarodni horski festival po 17. put organizuje Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” iz Banjaluke, a ovogodišnja smotra, koja će trajati do subote, biće održana na nekoliko lokacija i to u sali Svetosavske omladinske zajednica, Hramu Hrista Spasitelja te vijećnici i koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra.

” ‘Banjalučki horski susreti’ traju tri dana, u njihovom sklopu biće održani: promocija izdanja (zbirka horova i kompakt disk) Mješovitog hora SPD “Jedinstvo” Banjaluka i Hora sveštenika Eparhije banjalučke, okrugli sto sa kompozitorom Miroljubom Aranđelovićem iz Beograda, dva cjelovečernja koncerta, više promenadnih i drugih nastupa”, najavili su organizatori.

Promocija pomenutih izdanja biće održana sutra od 18 časova, u prostorijama Svetosavskog kulturnog kluba, dok će festival svečano biti otvoren u petak koncertom duhovne pravoslavne muzike u Hramu Hrista Spasitelja. Od 20 časova svi posjetioci imaće priliku da, osim “Jedinstva”, čuju i Ženski ansambl “Dar” (Banjaluka), Muški hor “Istočnik” (Beograd), Ansambl “Ljubav, vera, nada” (Beograd), Ženski ansambl “Konstantin” (Banjaluka) i Kamerni mješoviti hor Akademije umjetnosti Banjaluka. Dirigenti na koncertu su Bojana Radivojević, Hilda Hrekes, Nemanja Savić i Milutin Jojić.

U nastavku ovogodišnjeg festivala biće održan susret s kompozitorom Miroljubom Aranđelovićem Rasinskim, kojeg će zainteresovani imati priliku da upoznaju u subotu u vijećnici Banskog dvora od 11 časova.

Festival će biti zatvoren u subotu u koncertnoj dvorani Banskog dvora programom koji će početi u 20 časova, a na kojem će nastupiti nekoliko horova i ansambala iz Banjaluke, Beograda, Čelinca i Prnjavora.

(N.S/ Banjaluka.net)