Vijesti 19.11.2017.

U ponedjeljak obilježavanje Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine

ČITANJE: 1 minuta

U Banjaluci će u ponedjeljak, 20. novembra, u organizaciji odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske i Srbije biti obilježen Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je da je neophodno čuvati od zaborava datum ovog događaja, koji je dio istorije srpskog naroda.

“Potrebno je da mlade generacije znaju kako su istorijski procesi na prostoru srpskog naroda zapadno od rijeke Drine kreirani od drugih”, rekao je Savanović novinarima.

On je rekao da će se ovaj datum obilježiti na dostojanstven način, kako bi se mladim generacijama prenijelo u zavjet da se sjećaju ovih dešavanja.

Savanović je napomenuo da je u Prvom svjetskom ratu poginulo 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije, od čega 53 odsto muškaraca životne dobi od 25 do 45 godina.

“Srpska i njene institucije su naš kiseonik i moramo ga čuvati jedinstveno. Samo tako možemo izbjeći da se ne ponovi da budemo statistička greška, kao što se desilo Srbima u Hrvatskoj”, rekao je Savanović.

Potpredsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Velimir Dunjić rekao je da je programom obilježavanja ovog značajnog datuma predviđeno da u 11.00 časova u Hramu Hrista Spasitelja bude služen parastos nestalim i poginulim srpskim borcima Prvog svjetskog rata.

On je dodao da će nakon toga od 11.30 časova biti održana svečana akademija u Kulturnom centru Banski dvor, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Srpska vojska je za 45 dana pod borbom prešla 500 kilometara i 1. novembra 1918. godine oslobodila Beograd. U toku novembra srpska vojska je oslobodila i najveći dio teritorije BiH, a 21. novembra, na Aranđelovdan, ušla je i oslobodila Banjaluku.

(BLPortal)