Vijesti 08.05.2020.

U RS kontrolisano 213 privrednih subjekata, mjere poštovane

ČITANJE: 2 minute

Inspektori Inspektorata Republike Srpske izvršili su 213 kontrola privrednih subjekata u vezi sa pridržavanjem mjera korištenja i obezbjeđivanja lične zaštitne opreme, poštivanjem fizičke distance i sprovođenjem mjera dezinfekcije, u kojima nisu utvrdili nepravilnosti.

Privredni subjekti su na obostrano zadovoljstvo pokazali odgovornost, spremnost za saradnju i prihvatanje svih preporuka i uputstava zdravstvenih stručnjaka o mjerama kojih se moraju pridržavati radi nesmetanog rada i suzbijanja širenja bolesti izazvane virusom korona, saopšteno je iz Inspektorata Srpske i navedeno da su kontrole izvršene juče.

Republički inspektori su od početka ublažavanja mjera radi pokretanja privrede izvršili 563 kontrole čiji predmet je bilo poštivanje mjera propisanih Uredbom sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. U svega devet slučajeva utvrđena su odstupanja, zbog čega su preduzete sankcije prema tim subjektima.

U skladu sa procedurom ublažavanja mjera, od ponedjeljka, 11. maja, očekuje se početak rada pojedinih ugostiteljskih i sličnih objekata u nešto izmijenjenom obliku, te je od velikog značaja da i ovi subjekti svoj rad prilagode trenutnoj situaciji i da prevenciju stave na prvo mjesto, naglašeno je u saopštenju.

To je važno ne samo radi zaštite korisnika usluga, veći i samih radnika, gdje će lična odgovornost biti najbolja preventivna mjera, upozoravaju iz Inspektorata.

Iz Inspektorata pozivaju sve subjekte koji se pripremaju za početak rada od ponedjeljka da rad organizuju u skladu sa uputstvima o mjerama koje treba da sprovode poslovni subjekti u različitim djelatnostima kako bi se spriječilo ili smanjilo prenošenje virusa korona, a koja je pripremio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Nadležne inspekcije – republičke, gradske i opštinske, nastaviće pojačane kontrole i narednih dana, te poslovni subjekti posjetu inspektora mogu očekivati u svakom trenutku.

(Srna)