Vijesti 30.04.2018.

U RS UKUPNO 23 OBOLJELIH OD MORBILA U Banjaluci registrovan prvi slučaj

ČITANJE: 1 minuta

U Banjaluci je registrovan prvi slučaj oboljeljih od morbila, kojih je trenutno 23 u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Iz Instituta navode da je ovaj slučaj registrovan krajem prošle sedmice, te podsjećaju da je prvi slučaj u Srpskoj registrovan početkom marta.

-Novi oboljeli pacijent je prijavljen na području grada Banjaluka, a riječ je o odraslom licu starosti 18 godina koje je bilo u kontaktu sa licima iz Srbije – navode iz Instituta.

U opštini Istočno Sarajevo prijavljeno je šest oboljelih, u opštini Vukosavlje četiri, Modriči tri, u Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i Laktašima po dva, u Vlasenici, Šamcu, Palama i Banjaluci po jedan oboljeli.

Iz Instituta navode da je najveći broj oboljelih registrovan u uzrasnim grupama od dvije do pet godina -10  i 20 do 39 godina – 8, da najmlađi oboljeli ima jednu, a najstariji 41 godinu.

-Od ukupnog broja oboljelih 22 nije vakcinisano ili su nepoznatog vakcinalnog statusa, samo jedno dijete ima podatak da je vakcinisano prvom dozom u skladu sa obaveznim kalendarom – navode iz Instituta.

Najveći broj oboljelih imao je srednje tešku kliničku sliku, 19 je hospitalizovano u bolnicama u Doboju, Istočnom Sarajevu, Prijedoru i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Nakon prijave epidemije morbila u Srbiji, odnosno pogoršanja epidemiološke situacije u okruženju, niskog obuhvata MRP vakcinom u RS, početkom novembra 2017. godine, Institut je svim domovima zdravlja i zdravstvenim ustanovama u privatnom sektoru dostavio dopise sa preporučenim mjerama koje se treba sprovoditi radi blagovremenog otkrivanja i prijavljivanja oboljelih od morbila.

Morbile su virusno, zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.

(Srna)