U SKLOPU PROGRAMA “DANI VLADE S. MILOŠEVIĆA” Prikazani filmovi studenata Akademije umjetnosti

Studenti smjera za film i televiziju na Akademiji umjetnosti predstavili su svoje ispitne filmove na reviji na reviji održanoj u četvrtak, 12. aprila, u Domu omladine u Banjaluci, u sklopu programa “Dani Vlade S. Miloševića”.

– Predstavili su se studenti sa sedam ispitnih radova, to su kratki filmovi studenata druge, treće i četvrte godine – rekao je profesor sa Akademije umjetnosti u Banjaluci Duško Gajić.

Zadivljeni pogledi posjetilaca su govorili da su osjetili nevjerovatnu kreativnu energiju koja je izbijala iz svakog snimljenog kadra.

– Film “Bolji dani” se bavi jednom običnom pričom između dva druga kojima se prijateljstvo raspada, a snimljen je na lokaciji istoimene pivnice u Banjaluci – rekao je autor Boris Andrejević.

Bez obzira na teškoće prilikom snimanja filma “Srklet”, autor Inga Kukobat je zadovoljna kako je sve na kraju ispalo.

– Snimanje “Srkleta” je trajalo dva dana, a proteklo je jako napeto jer smo snimali nasred klizišta. Zadatak je bio da sve bude u jednom kadru, a svaka greška je morala da vraća taj kadar ispočetka dok ne bude dovedeno do savršenstva – rekla je Kukobatova.

Film “Ulična svjetla” Marka Brkića bavi se tematikom depresije koja je ozbiljan problem i veliki izazov za umjetnost.

– Depresiji se na našim prostorima ne posvećuje dovoljno pažnje. Istraživao sam izvore depresije, što je bilo interesantno jer je kod svakog subjektivno. Nekim ljudima određeni problemi su veliki, a neki ih ne primjećuju. Cilj mi je da motivišem ljude svojom umjetnosti i zato ovaj film ima srećan ishod – rekao je Brkić.

Ispitivanjem složenosti ljubavnih odnosa i potomstva bavila se Sara Radosinović kroz svoj film.

– “Minute” smo snimali jedan dan, ali smo imali ukupno pet proba prije toga. Ova revija filmova je bila sjajna prilika da praktično pokažemo šta smo spremili – rekla je Radosinovićeva.

Publika je prepoznala kvalitet rada studenata banjalučke Akademije umjetnosti i moći će do 30. aprila pratiti raznovrsne sadržaje u sklopu manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića”.

Raznovrsnost sadržaja

Na reviji su prikazani filmovi: “Omen” Milana Banjca, “Minute” Sare Radosinović, “Ulična svjetla” Marka Brkića, “Bolji dani” Borisa Andrejevića, “Srklet” Inge Kukobat, “Srna” Igora Đurđevića i “Veze” Vanje Milošević.

(Srpskacafe)

POPRAVKA ZUBA ZA OSNOVCE Tokom raspusta zubar u šest banjalučkih škola

Stomatološke usluge učenicima osnovnih škola tokom raspusta pružaju stomatološke ordinacije za učenike u OŠ “Ivo Andrić”, “Georgi Stojkov Rakovski”, “Borisav Stanković”, “Zmaj Jova Jovanović”, “Branko Radičević” i “Sveti Sava”, radnim danom od 7.30 do 14.30, potvrdili su u Domu zdravlja.

PUCAO NA KOMŠIJU Potekla krv zbog bunara

Novica Šešum (65) uhapšen je preksinoć jer je pucao na komšiju Sašu Matoša (49) u dvorištu njegove kuće u banjalučkom naselju Kuljani, a tome je, kako saznajemo, prethodila svađa zbog bunara za vodu.