U SKLOPU PROGRAMA “DANI VLADE S. MILOŠEVIĆA” Prikazani filmovi studenata Akademije umjetnosti

Studenti smjera za film i televiziju na Akademiji umjetnosti predstavili su svoje ispitne filmove na reviji na reviji održanoj u četvrtak, 12. aprila, u Domu omladine u Banjaluci, u sklopu programa “Dani Vlade S. Miloševića”.

– Predstavili su se studenti sa sedam ispitnih radova, to su kratki filmovi studenata druge, treće i četvrte godine – rekao je profesor sa Akademije umjetnosti u Banjaluci Duško Gajić.

Zadivljeni pogledi posjetilaca su govorili da su osjetili nevjerovatnu kreativnu energiju koja je izbijala iz svakog snimljenog kadra.

– Film “Bolji dani” se bavi jednom običnom pričom između dva druga kojima se prijateljstvo raspada, a snimljen je na lokaciji istoimene pivnice u Banjaluci – rekao je autor Boris Andrejević.

Bez obzira na teškoće prilikom snimanja filma “Srklet”, autor Inga Kukobat je zadovoljna kako je sve na kraju ispalo.

– Snimanje “Srkleta” je trajalo dva dana, a proteklo je jako napeto jer smo snimali nasred klizišta. Zadatak je bio da sve bude u jednom kadru, a svaka greška je morala da vraća taj kadar ispočetka dok ne bude dovedeno do savršenstva – rekla je Kukobatova.

Film “Ulična svjetla” Marka Brkića bavi se tematikom depresije koja je ozbiljan problem i veliki izazov za umjetnost.

– Depresiji se na našim prostorima ne posvećuje dovoljno pažnje. Istraživao sam izvore depresije, što je bilo interesantno jer je kod svakog subjektivno. Nekim ljudima određeni problemi su veliki, a neki ih ne primjećuju. Cilj mi je da motivišem ljude svojom umjetnosti i zato ovaj film ima srećan ishod – rekao je Brkić.

Ispitivanjem složenosti ljubavnih odnosa i potomstva bavila se Sara Radosinović kroz svoj film.

– “Minute” smo snimali jedan dan, ali smo imali ukupno pet proba prije toga. Ova revija filmova je bila sjajna prilika da praktično pokažemo šta smo spremili – rekla je Radosinovićeva.

Publika je prepoznala kvalitet rada studenata banjalučke Akademije umjetnosti i moći će do 30. aprila pratiti raznovrsne sadržaje u sklopu manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića”.

Raznovrsnost sadržaja

Na reviji su prikazani filmovi: “Omen” Milana Banjca, “Minute” Sare Radosinović, “Ulična svjetla” Marka Brkića, “Bolji dani” Borisa Andrejevića, “Srklet” Inge Kukobat, “Srna” Igora Đurđevića i “Veze” Vanje Milošević.

(Srpskacafe)

RASTEREĆENJE SAOBRAĆAJA Počela izgradnja kružne raskrsnice kod Sirana

Izgradnja kružne raskrsnice kod restorana Sirano, na Laušu počela je danas. Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da će izgradnja ove moderne kružne saobraćajnice rasteretiti saobraćaj na Laušu. “Molimo mještane Lauša za malo strpljenja dok traju radovi. Saobraćaj će biti preusmjeren na Ulicu Ranka Šipke ili preko Pobrđa, dio će biti preusmjeren prema Zelengorskoj ulici,

Banja Luka domaćin Evropskog prvenstva u odbojci za djecu do 15 godina

Banja Luka će biti domaćin Evropskog prvenstva osnovnih škola u odbojci 2020. godine, u kategoriji takmičara do 15 godina, odlučeno je na godišnjoj konferencije ISF Europe, posebnog ogranka Međunarodne školske sportske federacije (ISF – International School Sport Federation).

ZILJKIĆ PRED SLOGU Borac ima “meč-loptu” za titulu

Banjalučki Borac u subotu očekuje meč sa drugoplasiranom Slogom iz Gornjeg Crnjelova gdje će u slučaju pobjede crveno-plavi povećati razliku na osam bodova u Prvoj ligi Republike Srpske. Crveno-plavi su na startu proljećnog dijela zabilježili dva trijumfa, nad Slavijom u Istočnom Sarajevu i Slobodom u Banjaluci, dok je u prošlom kolu Sloga remizirala u Gradišci

Tradicionalnom podjelom vode OAZA obilježava Svjetski dan voda

Tradicionalnom podjelom vode OAZA i ove godine obilježava Svjetski dan voda. Na hiljade boca jednog od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih brandova vode biće poklonjeno danas u gradovima širom BiH. “Bez vode nema života. Bez čiste i zdrave vode nema zdravlja. Imamo tu sreću da smo kao zemlja vodom najbogatiji u regiji. Imamo tu privilegiju da smo sedmi

ČETVRTFINALE EHF ČELENDŽ KUPA Rukometaši otputovali u Bukurešt

Rukometaši banjalučkog Borca m:tel rano jutros krenula je iz Banjaluke prema Beogradu, gdje ih od 13 časova očekuje let sa aerodroma “Nikola Tesla” ka prestonici Rumunije, gdje će u subotu igrati prvi duel četvrtfinala EHF Čelendž Kupa protiv domaćeg ČSM Bukurešta. Uprkos porazu od Gračanice (20:24) u meču 19. kola Premijer lige BiH, koji je odigran u srijedu,

Žene osvajaju IT industriju

Od oko stotinu predavača na “NetWork9” konferenciji, koja za nekoliko dana počinje u Neumu, tek desetak su žene, što pokazuje kako u IT industriji i dalje postoji veliki jaz između polova. Aleksandra Vujadinović, zaposlena kao Software Developer u kompaniji “Prointer ITSS” iz Banjaluke, kaže kako se situacija u posljednje vrijeme ipak mijenja. “Jaz između muške

RADIONICA ,,Pokrećem biznis, kako da ga registrujem – S.P. ILI D.O.O?”

Centar za pravnu edukaciju organizuje događaj pod nazivom ,,Pokrećem biznis, kako da ga registrujem – S.P. ILI D.O.O?” na kojoj će svi zainteresovani imati priliku da se upoznaju sa načinima osnivanja, mijenjanja i zatvaranja ovih oblika poslovanja. Radionica će se održati u četvrtak, 28.marta u 18:00 u Centru za afirmaciju i razvoj u Banjaluci na