U SKLOPU PROGRAMA “DANI VLADE S. MILOŠEVIĆA” Prikazani filmovi studenata Akademije umjetnosti

Studenti smjera za film i televiziju na Akademiji umjetnosti predstavili su svoje ispitne filmove na reviji na reviji održanoj u četvrtak, 12. aprila, u Domu omladine u Banjaluci, u sklopu programa “Dani Vlade S. Miloševića”.

– Predstavili su se studenti sa sedam ispitnih radova, to su kratki filmovi studenata druge, treće i četvrte godine – rekao je profesor sa Akademije umjetnosti u Banjaluci Duško Gajić.

Zadivljeni pogledi posjetilaca su govorili da su osjetili nevjerovatnu kreativnu energiju koja je izbijala iz svakog snimljenog kadra.

– Film “Bolji dani” se bavi jednom običnom pričom između dva druga kojima se prijateljstvo raspada, a snimljen je na lokaciji istoimene pivnice u Banjaluci – rekao je autor Boris Andrejević.

Bez obzira na teškoće prilikom snimanja filma “Srklet”, autor Inga Kukobat je zadovoljna kako je sve na kraju ispalo.

– Snimanje “Srkleta” je trajalo dva dana, a proteklo je jako napeto jer smo snimali nasred klizišta. Zadatak je bio da sve bude u jednom kadru, a svaka greška je morala da vraća taj kadar ispočetka dok ne bude dovedeno do savršenstva – rekla je Kukobatova.

Film “Ulična svjetla” Marka Brkića bavi se tematikom depresije koja je ozbiljan problem i veliki izazov za umjetnost.

– Depresiji se na našim prostorima ne posvećuje dovoljno pažnje. Istraživao sam izvore depresije, što je bilo interesantno jer je kod svakog subjektivno. Nekim ljudima određeni problemi su veliki, a neki ih ne primjećuju. Cilj mi je da motivišem ljude svojom umjetnosti i zato ovaj film ima srećan ishod – rekao je Brkić.

Ispitivanjem složenosti ljubavnih odnosa i potomstva bavila se Sara Radosinović kroz svoj film.

– “Minute” smo snimali jedan dan, ali smo imali ukupno pet proba prije toga. Ova revija filmova je bila sjajna prilika da praktično pokažemo šta smo spremili – rekla je Radosinovićeva.

Publika je prepoznala kvalitet rada studenata banjalučke Akademije umjetnosti i moći će do 30. aprila pratiti raznovrsne sadržaje u sklopu manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića”.

Raznovrsnost sadržaja

Na reviji su prikazani filmovi: “Omen” Milana Banjca, “Minute” Sare Radosinović, “Ulična svjetla” Marka Brkića, “Bolji dani” Borisa Andrejevića, “Srklet” Inge Kukobat, “Srna” Igora Đurđevića i “Veze” Vanje Milošević.

(Srpskacafe)

11. PO REDU U subotu “Veče Petrovčana”

Zavičajno udruženje Petrovac organizuje 11. po redu “Veče Petrovčana” u Banjaluci, koje će biti održano u subotu, 28. aprila, u restoranu “Aquana”, s početkom u 19 časova.

BORAC: Da nas “Borik” sutra nosi!

Borac m:tel i Vogošća su remizirali u prvom meču četvrtfinala Kupa BiH (25:25), a sutra je revanš meč u kojem Borac traži priliku da ove sezone doda još jedan trofej.

“Prointer” predstavio projekat na najvećoj IT konferenciji u regionu

Pod sloganom “Make IT cLoud” osmo izdanje najveće IT konferencije u Bosni i Hercegovini, “Microsoft NetWork”, održano je u Neumu od 18. do 20. aprila, a jedan od svojih projekata prisutnima je predstavila i kompanija “Prointer ITSS” iz Banjaluke. Kao zlatni sponzor konferencije, ova IT kompanija upotpunila je i sam program predstavljanjem studije slučaja koju

AMBASADA SAD: Matvijenko iznijela lažne i neutemeljene optužbe

Lažne i neutemeljene optužbe koje je iznijela predsjedavajuća Valentina Matvijenko ne zavrjeđuju posebno komentarisanje, rečeno je iz Ambasade SAD-a u BiH nakon jučerašnjeg obraćanja predsjednice Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

RADOJIČIĆ: Budžet raste za više od 10 miliona KM

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da se Nacrtom rebalansa gradskog budžeta za ovu godinu budžetski okvir povećava za oko 10 miliona KM u odnosu na dosadašnji, koji iznosi oko 134 miliona KM.