Vijesti 22.05.2017.

U susret Spasovdanu – program obilježavanja krsne slave grada

ČITANJE: 1 minuta

Banja Luka će ove godine obilježiti krsnu slavu grada – Vaznesenje Gospodnje Spasovdan, u četvrtak, 25. maja.

Program obilježavanja Spasovdana počinje u srijedu, 24. maja, sa početkom u 20 časova, kulturno – umjetničkim programom pod nazivom „U susret Spasovdanu“. Na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja nastupiće: Mješoviti hor SPD “Jedinstvo”, Gradski tamburaški orkestar, Mješoviti hor i Ženska pjevačka grupa Katedre za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Banja Luka, Hor sveštenika eparhije banjalučke, folkolorni ansambli i tamburaški orkestri: KUD “Pelagić”, KUD „Sveti Sava“ i KUD „Mladost“ Zalužani, učenik Muzičke škole „Vlado Milošević“ Radovan Ivanović-harmonika, te guslar Vaso Drašković.

U četvrtak, na dan slave – u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u 9.00 časova počeće Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će se obaviti čin osvećenja slavskog žita i kolača. Po završetku slavskog obreda – obaviće se Spasovdanska litija oko Sabornog hrama.

U okviru obilježavanja Spasovdana, biće održani i sportski sadržaji, i to finale Kupa grada u kojem će se sastati FK Borac i FK Krupa na Vrbasu (25. maj, sa početkom u 19.30 časova na Gradskom stadionu).

Ljubitelji sporta imaće, takođe, priliku da u subotu, 27. maja pogledaju nastupe renomiranih plivača u okviru Desetog plivačkog mitinga (Gradski olimpijski bazen).

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježiće zajedno – Grad Banja Luka i Srpska pravoslavna crkva-parohija Banjolučka.