Vijesti 07.09.2018.

U toku upis u Školu za trudnice

ČITANJE: 1 minuta

U toku je prikupljanje prijava za 30. ciklus Caritasove Škole za trudnice koja se održava u prostorijama Socijalno-edukativnog centra.

Naredni ciklus počinje u petak, 05.10.2018. godine, u 18:00 h, kada će se održati prvi čas. Svi zainteresovani budući roditelji mogu se prijaviti na broj telefona 051/300-890 ili mail-om na [email protected], te putem Facebook stranice Centra za život i obitelj.

Škola za trudnice održava se od 2010. godine, te je do sada Školu pohađalo 705 budućih majki. Jedan od ciljeva Škole je i veća uključenost budućih očeva koji su često izostavljeni kada se radi o informisanju o trudnoći i roditeljstvu, te ih ohrabrujemo da se priključe.

Program se sastoji od tri cjeline: trudnoća, porod, te prvi dani s bebom. Jedan ciklus Škole traje 2,5 mjeseca (10 susreta, jedan susret sedmično). Program Škole za trudnice omogućuje budućim roditeljima razvijanje produktivnog partnerskog odnosa, razumijevanja i saradnje,te pruža pripremu za porod kako bi se smanjio strah, lakše savladala bol, te razvila pozitivna saradnja s medicinskim osobljem radi što ugodnijeg boravka u bolnici.

Kroz usvajanje znanja i iskustava Škola priprema buduće roditelje i za uobičajene situacije koje ih čekaju u prvim danima s bebom. Predavači su stručnjaci iz oblasti ginekologije, pedijatrije, psihologije, fizioterapije, te babice i patronažne sestre.

Radi se sa manjom grupom i broj mjesta je ograničen, te se preporučuje zainteresovanima da osiguraju svoje mjesto na vrijeme.