Vijesti 07.11.2017.

U tuči ispred “Posljednje šanse” povrijeđen vlasnik kluba

ČITANJE: 2 minute

Višestruko osuđivani kriminalac Miroslav Kovačić (26) iz Banjaluke uhapšen je nakon krvave tuče ispred noćnog kluba „Poslednja šansa“ u kojoj je teško povrijeđen vlasnik Ljubiša Jerković, saznaje „EuroBlic“.

Jerković je sa teškim tjelesnim povredama, prelomom natkoljenice, u nedjelju oko tri sata ujutro prevezen u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, gdje je zadržan na liječenju.

Iz Policijske uprave Banjaluka juče je potvrđeno da je policija u nedjelju oko tri časa ujutro intervenisala nakon prijave o tuči ispred ugostiteljskog objekta u Slatinskoj ulici.

– Dolaskom pred ugostiteljski objekat zatečene su tri osobe, utvrđen im je identitet, a dvije osobe su zbog zadobijenih povreda prevezene u Službu hitne medicinske pomoći Banjaluka. O navedenim okolnostima je upoznat dežurni tužilac – naveli su iz PU Banjaluka.

Nakaradno pravosuđe

Iako se radilo o djelu koje je okvalifikovano kao tuča, „EuroBlic“ saznaje da je jedan od učesnika, odnosno Kovačić, u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio na uslovnom otpustu iz banjalučkog zatvora.

– Kovačić je jedan od najdrastičijih primjera nakaradnog funkcionisanja pravosudnog sistema, koji dozvoljava da se na uslovni otpust puste osobe koje iza sebe imaju više presuda zbog teških krivičnih djela. Pod uslovnim otpustom se podrazumijeva da osuđenik bude pušten na slobodu nakon odležane polovine pravosnažne zatvorske kazne – objasnio je izvor iz istrage.

„EuroBlic“ saznaje da je Kovačić u vrijeme tuče bio na uslovnom otpustu iz banjalučkog zatvora iako je u proteklih nekoliko godina hapšen i osuđivan zbog više desetina krivičnih djela.

– Radi se o mladiću koji je, kada je u pitanju Policijska uprava Banjaluka, hapšen i osuđivan zbog razbojništva, teških tjelesnih povreda, krađa, teških krađa, izazivanja opšte opasnosti, iznuda, napada na ovlaštene službene osobe i drugih krivičnih djela – naveo je izvor iz istrage.

Upadao i u vojne objekte

Prema evidenciji iz policije Kovačić je hapšen i procesuiran zbog krivičnih djela zlostavljanja, mučenja i drugog neljudskog ponižavajućeg postupanja, te neovlaštenog ulaska u vojne objekte i pravljenja skica vojnih objekata i borbenih sredstava.

Izvor „EuroBlica“ iz istrage otkriva da se tuča dogodila u nedjelju oko tri sata ujutro, te da je pokrenuta istraga kako bi se utvrdile tačne okolnosti.

Pri otpustu se cijeni osuđivanost

Zanimljivo je da je Krivični zakonik RS propisao da se pri ocjeni dobijanja uslovnog otpusta između ostalog cijeni ličnost osuđenika, njegov raniji život i osuđivanost, te da li se protiv njega vodi neki drugi krivični postupak.

Kako je Miroslav Kovačić višestruko osuđivani kriminalac postavlja se pitanje na koji način je upravo on pridobio blagonaklonost komisije za uslovni otpust.

(EuroBlic)