Vijesti 31.10.2019.

UDRUŽENJE GLUVIH “Obezbijediti prevodioca znakovnog jezika u institucijama”

ČITANJE: 1 minuta

U prostorijama Udruženja gluvih i nagluvih regije Banjaluka održan je drugi okrugli sto pod nazivom ‘Razmjenom iskustava do boljih prava osoba sa oštećenjem sluha’. 

Ovo je i je posljednja aktivnost u okviru projekta ‘Kultura gluvih’, koji je podržan od strane Grada.

Okrugli sto ima za cilj da informiše gluve osobe o njihovim pravima, te omogući razmjenu iskustava sa gluvim osobama iz zemalja regiona.

– Na prvom okruglom stolu održanom u junu učestvovali su naši članovi koji trenutno borave u inostranstvu i prenijeli su nam kakva prava tamo ostvaruju. U dosta zemalja regiona, osobe sa oštećenjem sluha imaju jeftinije autobuske karte, 50 odsto od pune cijene, kada je u pitanju gradski prevoz. Članovi Udruženja gluvih i nagluvih regije Banjaluka koji su prisustvovali okruglom stolu, saglasni su da bi i oni trebali da traže od nadležnih institucija da im se omogući ovakav vid usluge. Zakonom o znakovnom jeziku svaka javna institucija ili ustanova je dužna da gluvoj osobi obezbijedi prevodioca znakovnog jezika i trudićemo se da to svi ispoštuju kako bi olakšali našim članovima koji su do sada samostalno morali da plaćaju znakonvog prevodioca- poručio je predsjednik udruženja Nenad Šobota.

Udruženje je u saradnji sa JU Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora u julu proslavilo jubilej 60. godina od postojanja škole za gluva lica u Republici Srpskoj.

Snimljen je i video spot ‘Ljubav ima sluh za sve’, koji je rađen sa ciljem da se podigne svijest o potrebama gluve populacije, te stavi akcenat na promociju znakovnog jezika.

(Srpskainfo)