Vijesti 24.03.2023.

Udruženje “Iskra”: Lani 300 operacija raka dojke

ČITANJE: 2 minute

U Centru za dojku na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske prošle godine obavljeno je 300 operacija karcinoma dojke, od kojeg obolijeva sve veći broj žena.

Predsjednik Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra” Suzana Kekić istakla je da je ova bolest u 90 odsto slučajeva izlječiva ukoliko se otkrije u ranom stadijumu.

“Danas tradicionalno obilježavamo Dan narcisa, jer sa buđenjem proljeća želimo da se budi svijest građana o ovoj opakoj bolesti, da se skrene pažnja da se žene što više pregledaju”, rekla je Kekićeva novinarima na Trgu Krajine u Banjaluci gdje su predstavnice Saveza “Iskra” dijelile letke i prodavale ručne radove, kako bi se skupila finansijska sredstva za potrebe Saveza.

Prema posljednjem izvještaju Instituta, u Republici Srpskoj godišnje od karcinoma dojke oboli blizu 600 žena.

Načelnik Klinike za onkologiju na UKC-u i nacionalni koordinator za maligne bolesti u Republici Srpskoj Zdenka Gojković naglasila je da najmlađi pacijent na klinici koji se liječi ima 22 godine, kao i da se bolest češće javlja kod žena u menopauzi.

“Važno je ukazati na značaj samopregleda i redovnih kontrola kod stručnjaka ili porodičnih ljekara”, rekla je Gojkovićeva.

Koordinator za zdravstvo u Gradskoj upravi Banjaluka Mira Kecman dodala je da grad finansijski i nizom mjera kontinuirano podržava Savez “Iskra”.

Prema njenim riječima, u protekle dvije godine za potrebe Doma zdravlja iz gradskih budžetskih sredstava nabavljen je mamograf vrijedan 420.000 KM koji mnogo znači kada je riječ o ranom otkrivanju karcinoma dojka.

“Domu zdravlja prošle godine odobrena su sredstva za nabavku digitalnog ultrazvučnog aparata sa sondama za pregled dojki”, navela je Kecmanova.

Dan narcisa je humanitarna akcija u kojoj se prodaju poklonjeni narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

(Srna)