UDRUŽENJE NOVINARA O PRESUDI ČOLIĆU: Obrazloženje suda pritisak na rad medija

Udruženje novinara Republike Srpske današnje obrazloženje “posebnih pritvorskih razloga”, koji su se čuli prilikom izricanja presude Marku Čoliću, u slučaju pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića, smatra potpuno bespredmetnim, te svojevrsnim pritiskom na rad medija i izražava zabrinutost.

Naime, kako su naveli u Udruženju novinara RS, u obrazloženju produženja pritvora Čoliću,  kao poseban razlog naveden je i veliki broj medija, koji je pratio suđenje.

“S ozbirom na ovu činjenicu postavlja se pitanje: Da li se ovim vrši pritisak na rad medija i njih svrstava na jednu stranu, samo zbog velikog interesovanja javnosti, zbog koje su radili svoj posao? Na  drugoj strani, optuženi i odbrana ‘stiču utisak da su mediji zaslužni za neku od sudskih odluka’, što prema zakonu ne smije da se dogodi, jer je sud nezavisan”, saopštili su iz Udruženja novinara RS.

Udruženje novinara smatra da sud u svom obrazloženju nikako nije smio navesti medije kao razlog svoje odluke, jer je time direktno stvorio utisak medijskog pritiska na sam proces.

Samu presudu Udruženje novinara Republike Srpske neće komentarisati do pravosnažnosti, ali apeluju na nadležne da pronađu motiv, a samim tim i nalogodavca napada na Vladimira Kovačevića.

“Podsjećamo da je Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske u prošloj godini prijavljeno je pet slučajeva napada na novinare među kojima je najdrastičniji slučaj pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića”, rekli su u Udruženju novinara RS.

Udruženje novinara Republike Srpske poziva novinare i ostale medijske radnike da nadležnim organima, ali i Udruženju, prijavljuju slučajeve svih oblika nasilja sa kojim se susreću.

KOVAČEVIĆ: Pravda koliko – toliko zadovoljena, ali još nemamo imena nalogodavaca

Vladimir Kovačević (37), novinar RTV BN i portala gerila.info, ocijenio je da je pravda koliko – toliko zadovoljena time što je Marko Čolić (32) iz Banjaluke danas osuđen na četiri godine robije.

Čolić je proglašen krivim po optužbama da je 26. avgusta prošle godine pokušao ubiti Kovačevića, a koji se i dalje pita ko su nalogodavci ovog brutalnog napada.

“Prije svega, drago mi je da je ovo konačno završeno, pa kako god je završeno, pošto  mi je čitav ovaj postupak teže pao i više mi je stresa nanio i izmrcvario me nego ta kobna noć od 26. avgusta prošle godine”, rekao je Kovačević.

Istakao je da se ne bi usudio da komentariše visinu kazne.

“Ono što je bitno jeste da je pravda koliko – toliko zadovoljena, u kom omjeru, ostaje da se vidi, jer mi i dalje nemamo imena nalogodavaca. Neosporna je činjenica da, sada već osuđeni Čolić, nije imao nikakav lični motiv za pokušaj ubistva, zajedno sa svojim saradnikom, već da se iza naredbe krije neko drugi. Ko se krije, ja se nadam da će to pokazati naredna istraga, ali, u neku ruku, i sumnjam da će se ići ka tome”, rekao je Kovačević.

Po njegovim riječima, nakon svega, ostaje jedna bitna poruka.

“Bitna je poruka, kolika god je visina kazne, a da je će svaki naredni eventualni napadač na novinare makar razmisliti prije nego što posluša nalogodavca, jer će u podsvijesti imati to da ga čeka kazna”, naglasio je Kovačević.

(Nezavisne)

IZ STANA SE ČULO ZAPOMAGANJE Uznemirujući slučaj iz Banjaluka uskoro bi mogao da dobije epilog

Uznemirujući slučaj u banjalučkom naselju Obilićevo koji je prošle sedmice uznemirio javnost uskoro bi mogao dobiti epilog.  Naime, iz Policijske uprave Banjaluka navode da je saslušan osumnjičeni koji se tereti da je sugrađanina držao protiv njegove volje u stanu. – Dežurni tužilac okvalifikovao je slučaj kao krivično djelo protvipravno lišenje slobode – objasnili su u

JESEN U BANJALUCI Fotografišite boje grada i osvojite bicikl

Fotografišite jesen u Banjaluci, pošaljite fotografiju i osvojite bicikl u nagradnoj igri koju ogranizuje Grad Banjaluka u saradnji sa partnerima. Drugoplasirana i trećeplasirana fotografija biće nagrađena godišnjom pretplatom za „Bl bajk“.

ŠLJIVAR: Prijavite nekretnine i platite porez

Gradska uprava pozvala je sve vlasnike nepokretnosti na području grada koji do sada nisu, da prijave nekretnine i plate porez na nepokretnosti, s obzirom na to da se radi o izvornom prihodu grada iz kojeg se finasniraju brojni razvojni projekti. Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, ističe da bi svi vlasnici nepokretnosti na području Banje

50 GODINA OD KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA: Pogledajte program obilježavanja

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, biće obilježena nizom, prigodnih memorijalnih događaja. Centralni događaj programa jeste izložba pod nazivom „Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“ u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika, koja

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba