UDRUŽENJE NOVINARA O PRESUDI ČOLIĆU: Obrazloženje suda pritisak na rad medija

Udruženje novinara Republike Srpske današnje obrazloženje “posebnih pritvorskih razloga”, koji su se čuli prilikom izricanja presude Marku Čoliću, u slučaju pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića, smatra potpuno bespredmetnim, te svojevrsnim pritiskom na rad medija i izražava zabrinutost.

Naime, kako su naveli u Udruženju novinara RS, u obrazloženju produženja pritvora Čoliću,  kao poseban razlog naveden je i veliki broj medija, koji je pratio suđenje.

“S ozbirom na ovu činjenicu postavlja se pitanje: Da li se ovim vrši pritisak na rad medija i njih svrstava na jednu stranu, samo zbog velikog interesovanja javnosti, zbog koje su radili svoj posao? Na  drugoj strani, optuženi i odbrana ‘stiču utisak da su mediji zaslužni za neku od sudskih odluka’, što prema zakonu ne smije da se dogodi, jer je sud nezavisan”, saopštili su iz Udruženja novinara RS.

Udruženje novinara smatra da sud u svom obrazloženju nikako nije smio navesti medije kao razlog svoje odluke, jer je time direktno stvorio utisak medijskog pritiska na sam proces.

Samu presudu Udruženje novinara Republike Srpske neće komentarisati do pravosnažnosti, ali apeluju na nadležne da pronađu motiv, a samim tim i nalogodavca napada na Vladimira Kovačevića.

“Podsjećamo da je Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske u prošloj godini prijavljeno je pet slučajeva napada na novinare među kojima je najdrastičniji slučaj pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića”, rekli su u Udruženju novinara RS.

Udruženje novinara Republike Srpske poziva novinare i ostale medijske radnike da nadležnim organima, ali i Udruženju, prijavljuju slučajeve svih oblika nasilja sa kojim se susreću.

KOVAČEVIĆ: Pravda koliko – toliko zadovoljena, ali još nemamo imena nalogodavaca

Vladimir Kovačević (37), novinar RTV BN i portala gerila.info, ocijenio je da je pravda koliko – toliko zadovoljena time što je Marko Čolić (32) iz Banjaluke danas osuđen na četiri godine robije.

Čolić je proglašen krivim po optužbama da je 26. avgusta prošle godine pokušao ubiti Kovačevića, a koji se i dalje pita ko su nalogodavci ovog brutalnog napada.

“Prije svega, drago mi je da je ovo konačno završeno, pa kako god je završeno, pošto  mi je čitav ovaj postupak teže pao i više mi je stresa nanio i izmrcvario me nego ta kobna noć od 26. avgusta prošle godine”, rekao je Kovačević.

Istakao je da se ne bi usudio da komentariše visinu kazne.

“Ono što je bitno jeste da je pravda koliko – toliko zadovoljena, u kom omjeru, ostaje da se vidi, jer mi i dalje nemamo imena nalogodavaca. Neosporna je činjenica da, sada već osuđeni Čolić, nije imao nikakav lični motiv za pokušaj ubistva, zajedno sa svojim saradnikom, već da se iza naredbe krije neko drugi. Ko se krije, ja se nadam da će to pokazati naredna istraga, ali, u neku ruku, i sumnjam da će se ići ka tome”, rekao je Kovačević.

Po njegovim riječima, nakon svega, ostaje jedna bitna poruka.

“Bitna je poruka, kolika god je visina kazne, a da je će svaki naredni eventualni napadač na novinare makar razmisliti prije nego što posluša nalogodavca, jer će u podsvijesti imati to da ga čeka kazna”, naglasio je Kovačević.

(Nezavisne)

Ona je svojim primjerom naučila kćerku Mirsadu da se rad uvijek isplati VIDEO

Težak posao danas svi odbijaju. Njoj se rugaju jer radi u pilani. – Ne biram posao, ne smeta mi izrugivanje – kaže majka Mirsade Hadžić, djevojke iz Kozarske Dubice, čija je priča nedavno odjeknula u regionu. Sada pogledajte ispovijest osobe koja joj je uzor, Mirsadine majke Hamide Dedić Hadžić. NE BIRAM POSLOVE: NE SMETA MI

Mještani banjalučkog naselja pronašli skelet u šumi

U šumi u banjalučkom naselju Dragočaj pronađen je skelet nepoznate ženske osobe, potvrdila je banjalučka policija. Ljudske ostatke pronašao je mještanin Petar Ćosić, koji je odmah obavijestio policiju, javlja Srpskainfo. Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović izjavila je da su policijski službenici 14. jula postupili po zaprimljenoj prijavi i izvršili uviđaj u Dragočaju, gdje su pronađeni

Usvojene odluke o kreditu za drugu fazu Koridora 5C

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor “Pet ce” – obilaznica Doboj u skladu sa kojom će Srpska da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge.

„Lauš 2“ šampion Jelen kupa

Nakon 8 dana igranja turnira, 40 seniorskih ekipa i 240 igrača „Jelen kup 2019” završen je sinoć u Banjaluci, uzbudljivom finalnom utakmicom. “Lauš 2” je spriječio ekipu “Market AS” da odbrani titulu na Trgu Krajine. Najboljim igračem turnira proglašen je kapiten pobjedničke ekipe Njegoš Miljković. Nagrade su uručili proslavljeni banjalučki fudbaler Vladan Grujić, a ispred

PETROVDANSKI SABOR Na prvom festivalu folklora čak 600 učesnika

Kulturno-umjetničko društvo „Potkozarje“ i vrijedni domaćini iz tog kraja ovog vikenda ugostiće čak 600 učesnika na prvom Petrovdanskom saboru. Na Međunarodni festival foklora stiže deset kulturno-umjetničkih društava iz Makedonije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske, koji će, prije svega mještanima, a i drugim posjetiocima, predstaviti kulturu i tradiciju svog kraja. Program počinje u večernjim časovima, u

Uhapšeni u akciji “Unikat” sprovedeni u banjalučko tužilaštvo

Trojica od četvorice uhapšenih u akciji “Unikat” sprovedeni su nakon kriminalističke obrade u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Kako javlja novinar “Nezavisnih” četvrti uhapšeni će biti doveden naknadno. Podsjetimo, u akciji “Unikat” policija je u ponedjeljak uhapsila Sanela Šeranića, Nenada Dragišića, Deana Đajića i Danijela Trninića. Iz dvije savremene laboratorije za proizvodnju droge na području Banjaluke