UDRUŽIVANJE U POLJOPRIVREDI Predstavnici 12 opština PJ Banjaluka u Šipovu formirali klaster “Krajina”

U Šipovu je danas održana osnivačka skupština klastera “Krajina” u koji su uključeni predstavnici svih sektora iz 12 opština Područne jedinice Banjaluka.

Stručni saradnik u resoru za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Milovan Ćućić rekao je da je cilj formiranja klastera udruživanje i međusobna saradnja svih subjekata iz oblasti poljoprivrede.

“To je udruženje udruženja, zadruga i privatnih lica koje će doprinijeti boljem lobiranju kod institucija, dobavljača opreme i sirovina što će poljoprivrednicima smanjiti troškove i povećati dobit”, rekao je Ćućić novinarima.

On je dodao da se klaster organizuje uz pomoć IFAD projekta “Smanjenje siromaštva na selu”.

Menadžer projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima Dragan Vučković kaže da je ovo treći formirani klaster u Srpskoj, od ukupno sedam koliko je planirano, navodeći da će regije u budućnosti planirati zajednički poljoprivredni razvoj.

“Mi smo prvo napravili inicijativne odbore po regijama sastavljene od predstavnika poljoprivrednika, odnosno udruženja, zadruga, otkupljivača, lokalnih zajednica i agencija za lokalni razvoj i ostalih koji imaju zajednički interes da rade na razvoju poljoprivrede”, objasnio je Vučković.

Načelnik opštine Šipovo Milan Kovač podržava ovaj vid organizovanja i smatra da će članovi ovog klastera moći efikasnije da ostvaruju svoje ciljeve.

“Riječ je o jednom višem obliku organizovanja – to je jedna funkcionalno-tehnološka povezanost kako bi svi zajedno djelovali, kako prema dobavljačima, tako i prema proizvođačima”, istakao je Kovač.

Poljoprivrednik Marinko Vojinović iz Gorice kod Šipova nada se da će uz novoformirani klaster naći tržište za svoje proizvode.

“Imam 15 muznih grla, proizvodimo oko 15 kilograma sira dnevno. Trenutno nemamo stalno tržište, a nadam se da će to sada biti mnogo bolje i da ćemo ih jednog dana plasirati i u markete”, rekao je Vojinović.

U klaster “Krajina” biće uključena preduzeća, zadruge, udruženja, predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva i predstavnici Poljoprivrednog fakulteta.

(Srna)

Ona je svojim primjerom naučila kćerku Mirsadu da se rad uvijek isplati VIDEO

Težak posao danas svi odbijaju. Njoj se rugaju jer radi u pilani. – Ne biram posao, ne smeta mi izrugivanje – kaže majka Mirsade Hadžić, djevojke iz Kozarske Dubice, čija je priča nedavno odjeknula u regionu. Sada pogledajte ispovijest osobe koja joj je uzor, Mirsadine majke Hamide Dedić Hadžić. NE BIRAM POSLOVE: NE SMETA MI

Mještani banjalučkog naselja pronašli skelet u šumi

U šumi u banjalučkom naselju Dragočaj pronađen je skelet nepoznate ženske osobe, potvrdila je banjalučka policija. Ljudske ostatke pronašao je mještanin Petar Ćosić, koji je odmah obavijestio policiju, javlja Srpskainfo. Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović izjavila je da su policijski službenici 14. jula postupili po zaprimljenoj prijavi i izvršili uviđaj u Dragočaju, gdje su pronađeni

Usvojene odluke o kreditu za drugu fazu Koridora 5C

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor “Pet ce” – obilaznica Doboj u skladu sa kojom će Srpska da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge.

„Lauš 2“ šampion Jelen kupa

Nakon 8 dana igranja turnira, 40 seniorskih ekipa i 240 igrača „Jelen kup 2019” završen je sinoć u Banjaluci, uzbudljivom finalnom utakmicom. “Lauš 2” je spriječio ekipu “Market AS” da odbrani titulu na Trgu Krajine. Najboljim igračem turnira proglašen je kapiten pobjedničke ekipe Njegoš Miljković. Nagrade su uručili proslavljeni banjalučki fudbaler Vladan Grujić, a ispred

PETROVDANSKI SABOR Na prvom festivalu folklora čak 600 učesnika

Kulturno-umjetničko društvo „Potkozarje“ i vrijedni domaćini iz tog kraja ovog vikenda ugostiće čak 600 učesnika na prvom Petrovdanskom saboru. Na Međunarodni festival foklora stiže deset kulturno-umjetničkih društava iz Makedonije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske, koji će, prije svega mještanima, a i drugim posjetiocima, predstaviti kulturu i tradiciju svog kraja. Program počinje u večernjim časovima, u

Uhapšeni u akciji “Unikat” sprovedeni u banjalučko tužilaštvo

Trojica od četvorice uhapšenih u akciji “Unikat” sprovedeni su nakon kriminalističke obrade u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Kako javlja novinar “Nezavisnih” četvrti uhapšeni će biti doveden naknadno. Podsjetimo, u akciji “Unikat” policija je u ponedjeljak uhapsila Sanela Šeranića, Nenada Dragišića, Deana Đajića i Danijela Trninića. Iz dvije savremene laboratorije za proizvodnju droge na području Banjaluke