Vijesti 27.02.2017.

Udružuju se studenti političnih nauka na nivou BiH

ČITANJE: 1 minuta

Na poziv HSPF u Mostaru je u subotu, 25.2.2017. održan radni sastanak predsjednika studentskih organizacija fakulteta političkih nauka u BiH.

Predsjednica Asocijacije studenata Fakulteta političkih nauka Sarajevo (SPONA) Sara Humkić, te predsjednik Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka Banja Luka, Miloš Kovačević odazvali su se pozivu predsjednika Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF), Josipa Zelenike, na razgovor o budućoj saradnji između prijateljskih organizacija.

Predsjednici ove tri organizacije još su 2014. godine potpisali Memorandum o saradnji koji nije ostao mrtvo slovo na papiru, što dokazuje i ovaj sastanak. HSPF je pokrenuo inicijativu za osnivanje Saveza studenata na nivou BiH, a rezultat je dogovora predsjednika svih studentskih organizacija koje djeluju na javnim fakultetima političkih nauka, odnosno visokoškolskim ustanovama na kojima se izvodi nastava iz oblasti političkih nauka u BiH.

Savez studenata političkih nauka u BiH osniva se s ciljem jačanja struke, stručnog usavršavanja studenata, organizovanja seminara, konferencija i javnih događaja kojima cilj nije dnevna politika.

Takođe, SPONA i SOFPN podržavaju inicijativu HSPF-a za pokretanje volontiranja u okviru tijela Parlamentarne skupštine BiH u svrhu prakse za redovne studente političkih nauka.

“Smatramo kako studenti političkih nauka moraju imati priliku učiti o parlamentarizmu u BiH i to za vrijeme studija. Tražimo od predstavnika oba doma PS BiH da se zauzmu za studente političkih nauka te napokon pokažu interes za stručno usavršavanje osoba od kojih će zavisiti politička budućnost Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz Asocijacije.

(ATV)