Vijesti 16.08.2018.

UGOSTITELJSKA ŠKOLA Od jeseni kursevi za barmene i pica majstore

ČITANJE: 3 minute

Građani će od jeseni u Ugostiteljskoj školi moći pohađati kurseve za neke od trenutno natraženijih zanimanja: barmene, pica i roštilj majstore.

Ova srednja škola dobiće preko projekta „Prilika plus“ novu opremu za kabinet za usluživanje i kuvarstvo, vrijednosti 35.000 KM, što će najviše koristiti učenicima i profesorima, ali i polaznicima kurseva za prekvalifikaciju, koje planiraju organizovati od iduće školske godine.

Obuke za osposobljavanje radnika u ugostiteljstvu trajaće nekoliko mjeseci, u zavisnosti o kojem zanimanju je riječ: za barmena, roštilj ili pica majstora. Polaznici će nakon položenih testova dobiti i priznate sertifikate.

Kuvar i profesor u Ugostiteljskoj školi Predrag Tošić, podsjeća da su ovo izuzetno tražena zanimanja na domaćem i stranom tržištu, te da im je cilj da nezaposlene građane osposobe za ova radna mjesta.

– Trenutno na tržištu, kod nas i u inostranstvu, izuzetno su traženi radnici ove struke, a za njih ne treba kompletno školovanje kao za kuvare, već je dovoljan i kurs u trajanju od nekoliko mjeseci. Oprema koju dobijamo namijenjena je za piceriju, tako da možemo obučavati pica majstore – pojasnio je Tošić, dodajući da bi teorijska i praktična nastava trebala početi u drugoj polovini oktobra.

Planirano je da se kursevi održavaju u popodnevnim terminima, nakon što đaci završe nastavu.

– U grupama će biti od deset do 12 polaznika, i samo oni koji budu stvarno savladali obuku dobiće sertifikat, nema ništa na lijepe oči, jer se na tržištu traže radnici koji stvarno znaju svoj posao – ističe Tošić.

Željko Popović iz sekcije ugostitelja pri Zanatsko-preduzetničkoj komori RS smatra da je doškolovavanje pozitivna stvar, ali napominje da je za preduzetnike finansijski teret da sami plaćaju edukacije radnika za određeni profil. Pozdravlja zato akciju banjalučke Ugostiteljske škole da obuči ljude koji to žele da bi pronašli posao, ali je i sam skeptičan koliko će obučenih barmena i pica majstora biti zainteresovano da ostane da radi u Banjaluci.

– Velika je potreba za radnicima ugostiteljske struke, kuvarima, konobarima, pica majstorima, ali i pekarima i mesarima, a problem je što ima nedovoljan broj učenika u ovim srednjim školama. Takođe, veliki broj njihovih maturanata odlazi vani, jer mlade ništa ne veže da ostanu ovdje – rekao je Popović.

Iz Udruženja radnika u ugostiteljstvu, koje takođe organizuje ovakve obuke, podsjećaju da za profesionalnim pica majstorima i barmenima vlada veliko interesovanje, pa iako domaćem tržištu nedostaje ovaj stručni kadar, pitanje je, kaže predsednik udruženja Željko Tatić, koliko „gazde“ domaćih lokala žele da plate takve ljude.

Naglašava i da naši radnici tog profila najčešće odlaze u Hrvatsku i Austriju.

–  Svako ko želi tako da se usavršava- treba, pa ako ne budu plaćeni kod nas, imaju posao preko Udruženja na hrvatskom primorju, pogotovo u Istri gde imaju tri puta veće plate nego ovdje. I Ministarstvo turizma RS treba malo više da se založi, jer ako obučimo ljude, a ne budu plaćeni adekvatno, dobri radnici će otići pa će nam i ovako loše ugostiteljstvo pasti još niže – zaključuje Tatić.

Podsjetimo da profesionalni konobar u Puli u Hrvatskoj minimalno zarađuje oko hiljadu maraka, kuvar radi za 1.500 – 2.000 KM, a pica majstor 1.300 – 1.500 KM.

Nova oprema

Program „Prilika plus-Vještine za posao“ putem kojeg će Ugostiteljska škola dobiti novu opremu finansira Vlada Švajcarske.

Kako kažu u Gradskoj razvojnoj agenciji, cilj projekta je povezivanje obrazovanja i privrede, te unapređenje uslova za poboljšanje kvaliteta praktične nastave, u školskom restoranu i na radnom mjestu u ugostiteljskim objektima.

CIDEA je pomogla Ugostiteljskoj školi i da se prijavi na javni poziv Grada za dodjelu podsticajnih sredstava za zapošljavanje, za sufinansiranje nabavke opreme kabineta za usluživanje i kuvarstvo. Vrijednost tražene opreme je oko 20.000 KM.

(Srpskainfo, foto: Ilustracija)