Vijesti 09.07.2016.

Ugovor s đavolom: „Toplana“ ne dozvoljava potrošačima da se isključe sa mreže

ČITANJE: 3 minute

Više od 300 Banjalučana mjesecima čeka da se odjavi sa gradskog grijanja, ali rukovodstvo „Toplane“ zabranilo je radnicima da isključuju radijatore, saznaje „EuroBlic“.

– Još u aprilu sam predao zahtjev za isključenje, nekoliko puta sam zvao da pitam kada će doći majstori, ali posljednji put su mi poručili da su dobili usmenu naredbu da više nikoga ne isključuju – ispričao nam je jedan potrošač iz Borika, izrevoltiran ovakvim odnosom „Toplane“ prema građanima.

Direktor Mićo Milovanović nije potvrdio, ali ni demantovao ove navode. Upozorava da je zbog velikog broja isključenja ugrožen kompletan toplifikacioni sistem i grijanje drugih stanara u zgradi, te da se sada „izuzetno oprezno“ odnose prema takvim zahtjevima. Uvjeren je da svojim postupkom ne krše prava potrošača.

Milovanović pojašnjava da potrošači kao razlog za isključenje najčešće navode nemogućnost plaćanja, u šta oni ne vjeruju.

– Sumnjamo u poštenu namjeru tih potrošača. Zbog nedefinisanih uslova isključenja, sumnjamo da bi se određen broj potrošača ilegalno priključio, odmah nakon isključenja – poručuje direktor „Toplane“, dodajući da u preduzeću trenutno definišu uslove za isključenje sa sistema, a koji bi morali biti po standardima Evropske unije.

U Pokretu potrošača RS osuđuju ponašanje rukovodstva „Toplane“, naglašavajući da su već nekoliko puta bezuspješno razgovarali sa direktorom Milovanovićem.

Sekretar Dragovan Petrović podsjeća da je „Toplana“ godinama loše grijala na Starčevici i Kočićevom Vijencu, zbog čega su se mnogi stanari i odjavili, ili su im odobrena umanjenja na račun za grijanje.

Problema ima i u drugim naseljima.

– Moj stan je u naselju Sunce i prije dvije godine isključio sam ga sa gradskog grijanja. Iako sam grijanje plaćao 120 KM mjesečno, morao sam stan dogrijavati i na struju – navodi Petrović i dodaje da je u Banjaluci gradsko grijanje izuzetno skupo i iznosi čak 40 odsto kućnih troškova za režije.

– I kada je cijena mazuta značajano opala, „Toplana“ nije snizila cijene grejanja – zaključuje Petrović.

Između svake dvije sezone, sa „Toplaninog“ grijanja odjavi se u prosjeku 400 građana, a u posljednje dvije decenije to je uradilo čak 7.000 potrošača. „Toplana“ je odjavu naplaćivala oko 20 KM po radijatoru.

Građanima koji sada žele da se isključe sa centralne mreže, u Pokretu potrošača savjetuju da angažuju firme registrovane za taj posao i „Toplani“ samo dostave dokaz da su se odjavili, kako bi im stornirali račune.

Podsjetimo, iz „Toplane“ su nedavno najavljivali da će ubuduće svi potrošači koji se isključe sa grijanja morati plaćati fiksnu naknadu na instalisanu snagu.

Petrović: Glupost i nasilje

– Toplana na silu pokušava da primora građane da koriste skupu i lošu uslugu. Zabranom isključivanja oni krše zakon, jer potrošači imaju pravo da biraju koju će uslugu koristiti. Priče o energetskoj nestabilnosti su doslovce gluposti – kaže Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača RS.

(Blic)