Vijesti 22.03.2019.

UKC RS: Direktor Vlado Đajić sa devetočlanim timom stručnjaka iz Srbije

ČITANJE: 3 minute

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je opredjeljenje rukovodstva ove ustanove ulaganje u edukaciju zaposlenih, čemu će doprinijeti i današnja posjeta devet stručnjaka iz Srbije, koji će sa ljekarima UKC-a izvesti složene procedure i operativne zahvate iz svojih oblasti.

Đajić je istakao značaj posjete eminentnih stručnjaka, ocijenivši da će to doprinijeti da UKC Srpske postane jedan od najboljih regionalnih zdravstvenih centara.

“Osim gradnje objekata i nabavke najsavremenije opreme, cilj nam je i da edukujemo naše zaposlene, te se naši ljekari edukuju u Austriji, Rusiji, Sloveniji, Srbiji, ali imamo i dvosmjernu saradnju, pa kod nas dolaze eminentni stručnjaci iz svijeta”, rekao je Đajić novinarima u Banjlauci.

Neurokardiolog Branislav Milovanović naveo je da već pet godina sarađuje sa Đajićem, te izrazio zadovoljstvo što su zajedno krenuli u edukaciju kadra u vezi sa kliničkim testiranjem funkcije autonomnog nervnog sistema.

“Sinkope i krize svesti, te simptomi hroničnog umora su veliki problem u svetu, te sam srećan što smo prvi put u institucije sistema integrisali vrhunsku nauku koja je i bazna i klinička, jer od nje imaju korist i pacijenti”, rekao je Milovanović, koji je osnivač i šef Neurokardiološke laboratorije u KBC Bežanijska Kosa u Beogradu.

Specijalista otorinolaringolog Vojko Đukić rekao je da se najviše bavi endoskopskom laserskom hirurgijom, kao i da je danas operisao dva bolesnika.

“Postoji izuzetan napredak u zdravstvenom sistemu ovde, koji ima sve bolje uslove za rad, ali i za naučni, stručni i svaki drugi napredak”, rekao je Đukić.

Neurohirurg Miloje Joksimović rekao je da u UKC Srpske dolazi već šest godina i tu obavlja najkomplikovanije operacije u oblasti neurohirurgije.

“Ovde godišnje radimo oko 200 najtežih neurohiruških operacija. Smatram da je saradnja koju imamo veoma važna kako za pacijente, tako i za lekare koji uče od nas i koji treba da nas prevaziđu”, rekao je Joksimović.

Dječiji plastični hirurg Radoje Simić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa UKC-om, koja je sada i proširena uvođenjem novih tehnika i daljeg razvoja operacija djece sa rascjepima usne ili nepca.

“Saradnja je proširena i u drugim oblastma dečije hirurgije, jer želimo da ojačamo i da ovo bude, ne samo centar Republike Srpske, nego i cele regije”, rekao je Simić, koji je i direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić” u Beogradu.

U radno-edukativnoj posjeti UKC-u Srpske nalaze se i specijalista dječije hirurgije i specijalista urologije Vladimir Kojović iz Instituta “Dr Vukan Čupić” iz Beograda, otorinolaringolog sa Klinike za ORL i maksiofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, te dječiji hirurg Vladislav Vukomanović, koji je i vršilac dužnosti zamjenika direktora Instituta “Dr Vukan Čupić” i upravnik Pedijatrijske klinike, kao i specijalista maksiofacijalne hirurgije Nebojša Jović.

Ovu priliku iskoristili su i ljekari iz Hrvatske – specijalista urologije i supspecijalista uroonkologije Žana Saratlija Novaković i specijalista urologija i supspecijalista urolitijaze Mario Duvnjak iz Splita, koji su na UKC Srpske došli na usavršavanje.

(Srna)