UKC RS – Spremne sobe za izolaciju u slučaju pojave virusa korona

U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) spremno je više soba za izolaciju, u slučaju eventualnog prijema pacijenata zaraženih novim virusom korona (kovid-19).

Prof. dr Antonija Verhaz, načelnica ove klinike, podsjeća da je mobilnost građana danas velika, te da Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da nije isključeno da u bilo koju državu dođe pacijent koji je obolio od novog virusa korona.

S tim u vezi, kako je objasnila, održan je niz sastanaka zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj, uključujući i predstavnike UKC RS, Instituta za javno zdravstvo (IZJZ) RS i resornog ministarstva.

“U ovim trenucima možemo reći da je rizik mali, sve mjere koje sprovodimo su da bismo spriječili unos virusa u RS i BiH. Takođe razvijamo protokole ako se zaraženi ovim virusom pojave. Cilj je da budemo spremni za mogući dolazak pacijenta sa novim virusom korona”, navela je Verhazova.

Kako je pojasnila, Klinika za infektivne bolesti UKC RS Banjaluka bila bi centralna ustanova u kojoj bi se u posebnim izolacijskim uslovima zbrinjavali pacijenti, ako ih bude.

“U slučaju prijema pacijenata s ovim oboljenjem, oni bi u tom prostoru bili smješteni, liječeni i praćeni. Dakle, ako bismo imali potvrđen slučaj novog virusa korona, pacijent bi bio liječen na odjeljenju koje je izolovano. To znači da bi on bio fizički odvojen od drugih pacijenata”, pojasnila je Verhazova.

Kako je dodala, sprovedene su sve potrebne mjere za moguće prihvatanje, zbrinjavanje i hospitalizaciju oboljelih od bolesti uzrokovane virusom 2019-nCoV.

“U toku eventualnog boravka pacijenta na tom odjeljenju, sve medicinsko osoblje koristilo bi zaštitnu opremu koju čine skafander, rukavice, zaštita za oči, zaštita za nos i usta, odnosno maske i zaštitne naočare. To nisu obične, već respiratorne maske koje pružaju veću zaštitu zdravstvenim radnicima”, naglasila je Verhazova.

Kako je dodala, u pitanju je zaštitna oprema kakvu preporučuje SZO. Tek nakon što su preduzeli sve mjere zaštite, zdravstveni radnici mogu ući u sobu za izolaciju i pružiti pomoć oboljelom pacijentu.

“Riječ je o jednokratnoj zaštitnoj opremi koju medicinsko osoblje po izlasku iz sobe pacijenta odlaže kao otpadni infektivni materijal. To znači da, kad sljedeći put ulazite u tu sobu, koristite novu zaštitnu opremu”, rekla je Verhazova.

Prema njenim riječima, kada je u pitanju novi virus korona, pravilna prevencija za zdravstvene radnike podrazumijeva korištenje zaštitne opreme po preporukama koje predlaže SZO.

“Uz korištenje te opreme bitno je i pranje ruku, jer nisu poznati svi putevi transmisije virusa”, istakla je Verhazova.

Ona dodaje da zasad nema rizika infekcije za stanovnike Republike Srpske koji nisu boravili izvan zemlje i nisu dolazili u kontakt s osobama koje su doputovale iz ugroženih područja. Potrebno je, dodaje, sprovoditi samo uobičajene mjere prevencije širenja respiratornih infekcija. Kako bi se smanjilo širenje infekcije potrebno je sprovoditi standardne mjere zaštite (higijena ruku, nošenje maski i rukavica tamo gdje je to opravdano, posebno za zdravstvene radnike).

Dodala je da UKC RS ima jako dobru saradnju s IZJZ RS i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, a pritom su u stalnom kontaktu i s kolegama iz regiona.

Ona je naglasila da novi virus korona ima veoma sličnu kliničku sliku kao grip, pacijent ima povišenu temperaturu, kašalj, šmrcanje, a ako su zahvaćena pluća može biti i otežano disanje.

(Nezavisne)

Servisne informacije za 7. april

Servisne informacije za utorak, 7. april 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se 2 krivična djela. Javni red i mir je narušavan 9 puta, a napravljeno je 9 prekršaja. Bilo je 9 saobraćajnih nezgoda, 1 lice je lakše povrijeđeno, sve

Boris Džonson prebačen na intenzivnu njegu

Premijer Velike Britanije Boris Džonson prebačen je na intenzivnu njegu, javlja BBC. Dauning strit je potvrdio BBC-ju da je Džonson prebačen na u bolnicu “Sent Tomas” nakon što deset dana simptomi virusa korona nisu popuštali. Prema navodima iz Dauning strita, posljednjih sati simptomi su se pogoršali. Gardijan navodi da je na intenzivnu njegu prebačen iz

CVIJANOVIĆ: Kad dođe vrijeme, procijeniće se da li će biti lokalnih izbora

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je u vrijeme epidemije virusa korona neprimjereno i besmisleno govoriti o tome da li će ili neće u oktobru biti održani lokalni izbori u BiH zbog korona virusa. “Moj stav je da se, uprkos vanrednim okolnostima, u tom smjeru treba krenuti u svu proceduru i pripreme, a

CVIJANOVIĆ: Mjere daju rezultate, neophodna solidarnost svih u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se epidemiološka situacija u Srpskoj neprekidno prati, te da je zadovoljna mjerama koje su preduzete za prevenciju epidemije virusa korona i činjenicom da je i dalje prisutan linearni rast kada je riječ o broju oboljelih. “Naša strategija preventivnih mjera promijenila se nekoliko puta zato što je to

Beba iz Srbije izliječena od virusa korona

U Srbiji je ozdravio najmlađi pacijent obolio od virusa korona – beba rođena 4. marta. Beba čiji su inicijali V.B. izliječena je i otpuštena danas sa odjeljenja pedijatrije na beogradskoj klinici “Dragiša Mišović”, nakon 15 dana borbe, potvrdila je porodica ovog dječaka. Dva kontrolna testa bila su negativna, pa je beba danas sa majkom puštena

LUKAČ: Za izazivanje panike i nereda predviđene kazne i do 10.000 KM

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da su za izazivanje panike i nereda u Srpskoj za vrijeme vanrednog stanja predviđene kazne do 10.000 KM. Lukač je rekao za ATV da su, prema novousvojenoj uredbi o prekršaju izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja u Srpskoj, predviđene novčane kazne za fizička ili