Vijesti 06.05.2018.

UKUPNO DEVET OBOLJELIH Još jedan štićenik Doma u bolnici zbog morbila

ČITANJE: 1 minuta

U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra RS (UKC RS) zbog morbila u subotu je hospitalizovan još jedan pacijent, potvrdili su iz ove ustanove, a radi se o štićeniku Doma “Rada Vranješević”.

Prema riječima Milana Petrovića, dežurnog ljekara u Klinici za infektivne bolesti UKC RS, trenutno je zbog morbila u Klinici hospitalizovano ukupno sedam pacijenata.

“Svi pacijenti su štićenici Doma ‘Rada Vranješević’, a njihovo zdravstveno stanje je zasad stabilno”, kazao je Petrović za “Nezavisne”.

Vladimir Kajkut, direktor Doma “Rada Vranješević”, kazao je danas kratko da je nedjelja neradni dan, te da ga za više informacija nazovemo u ponedjeljak.

Podsjetimo, Dom zdravlja Banjaluka je u četvrtak proglasio epidemiju morbila na teritoriji grada Banjaluka zbog širenja ovog zaraznog oboljenja među štićenicima Doma “Rada Vranješević”, u kojem je registrovano ukupno devet oboljelih.

“Od šest štićenika koji su hospitalizovani (do petka), pet ima srednje tešku kliničku sliku, bez komplikacija, dok jedan pacijent ima upalu pluća prouzrokovanu virusom morbila. Djeca koja su izolovana u Domu imaju blagu kliničku sliku, zbog čega nije bilo potrebe za hospitalizacijom”, rekli su u petak iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Iz Srpske demokratske stranke su se povodom ovog slučaja oglasili saopštenjem u kojem su kazali da nije nimalo bezazlena epidemija morbila koja je zahvatila RS, a koja je kulminirala u Domu za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević” u Banjaluci, gdje je zaraženo devetoro djece, te da “predstavlja ozbiljan propust nadležnih u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i opasnost za javno zdravlje građana”.

Dodaju da je apsurd da u 21. vijeku nadležno ministarstvo koje je dužno i odgovorno da brine o ovoj djeci nije sprovelo proceduru obavezne vakcinacije ove djece.

(Nezavisne)