Vijesti 04.11.2017.

Umjesto dnevnog centra, dobili samo radionicu

ČITANJE: 2 minute

Obećanje nadležnih da će Banjaluka dobiti dnevni centar u kome mogu da borave osobe sa intelektualnim smetnjama starije od 18 godina, nije ispunjeno ni ove godine.

Zbog toga porodice čija su djeca starija, a imaju umanjene intelektualnih sposobnosti, moraju sve vrijeme posvetiti njima, jer oni nemaju gdje drugo biti nego kod kuće.

Iako su prošle godine iz Gradske uprave uvjeravali  da su u toku pripreme za obezbjeđivanje prostora za dnevni centar, koji  je trebao biti uvršten u budžet za 2017. godinu, od toga ni danas nema ništa.

Porodice su ponovo dobile jednomjesečnu radionicu pod nazivom „Ja i svijet oko mene“ koju je Grad finansijski podržao za 3.000 KM, u kojoj su ova djeca imala priliku da rade i druže se sa stručnim licima.

Zahvalni na podršci, ali saglasni da to nije dovoljno, roditelji se i dalje nadaju da će nadležni za njih imati malo više sluha.

– Obećanja su ostala samo na papiru, sve je isto, djeca nam i dalje ostaju sama kod kuće ili roditelji daju otkaze da ih čuvaju. Sve što imamo su ove radionice koje se održavaju jednom godišnje, to je odlično, ali kada to prođe opet sve po starom. Našoj djeci je potreban dnevni centar i neko ko zna da radi s njima – kaže Snježana Kljaić majka sina sa intelektualnim smetnjama i predsjednica Udruženja “Hrabro srce”.

Više od 20 porodica koje odgajaju osobe sa intelektualnim smetnjama moraju 24 sata dnevno posvetiti njima, jer ih nemaju kome povjeriti. Dok su bili djeca, kažu roditelji, bilo je lakše. Imali su obezbjeđen vrtić, prilagođeno obrazovanje, te boravak u dnevnom centru „Zaštiti me“.

Kad napune 18 godina, ostaju bez ikakve podrške.

Njihovi roditelji najčešće nisu zaposleni, a oni koji se ipak izbore za radno mjesto, muku muče gdje i s kim će ih ostaviti dok su na poslu. Nedostaje im i podrška stručnjaka.

– Kada dijete počne histerisati ili plakati, damo im slatkiš, da se smire, mada znamo da je to, u većini situacija, pogrešno. Njima je neophodna socijalizacija, pomoć stručnjaka, potrebno im je da se nekoliko sati druže sa vršnjacima koji imaju slična interesovanja – dodaje ova majka.

U Centru za socijalni rad takođe je bilo obećanja da će dnevni centar biti u funkciji do kraja ove godine, a do tada podršku porodicama pružaju na druge načine.

(EuroBlic)