Politika 16.07.2020.

UOČI SJEDNICE DOMA NARODA: HDZ odlučuje da li će biti lokalnih izbora u BiH

ČITANJE: 3 minute

Nakon što je budžet institucija BiH za 2020. godinu usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, mora proći i Dom naroda, a imajući u vidu da su poslanici HDZ-a glasali protiv, ostaje veliko pitanje kako će se ponašati četiri delegata iz te stranke koji mogu blokirati donošenje ovog dokumenta.

Prijedlog budžeta od 1,8 milijardi maraka, u kojem je sadržan novac za saniranje ekonomskih posljedica pandemije virusa korona i za održavanje lokalnih izbora u novembru, usvojen je u srijedu u Predstavničkom domu, u drugom čitanju i prema skraćenoj proceduri. Za prijedlog, koji je stigao iz Predsjedništva BiH, nisu glasali poslanici HDZ-a BiH i SDP-a, dok su u SDS-u i PDP-u bili uzdržani, piše Glas Srpske.

Iz HDZ-a su još nakon prvog pokušaja usvajanja budžeta, kada je on oboren, istakli da je njihov prijedlog da budžet bude razmatran po redovnom postupku, jer je, kako su isticali, Predsjedništvo prekršilo Zakon o finansiranju, jer nisu smjeli dirati i intervenisati na onome što nije njihova nadležnost, kao predlagača. Isticali su i da je na sastanku lidera koji je održan u Istočnom Sarajevu dogovoreno da se ide u redovnu proceduru, ali je, ipak, prihvaćen skraćeni postupak u proceduri.

Zamjenik šefa Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Predrag Kožul istakao je danas za “Glas Srpske” da su svoj stav obrazložili još kod prvog čitanja budžeta i da su principijelno bili protiv, jer nije poštovan dogovor iz Istočnog Sarajeva prilikom donošenja budžeta.

– Dogovor se tiče nezakonite intervencije u budžetu u Predsjedništvu. Na odluke Predsjedništva gledamo sa rezervom i kada su u skladu sa zakonom, a kamoli kada krše zakon o budžetu. Do kraja smo ostali pri tom stavu i ovo je prvi put u proteklih dosta godina da nismo glasali za taj akt – rekao je Kožul.

O tome kako će se prema prijedlogu odnositi hrvatski delegati u Domu naroda, koji su većinski iz HDZ-a, nije htio da govori.

– Ne bih htio da govorim u ime kolega iz Doma i kako će se oni ponašati – istakao je on i dodao da ne mogu biti prihvaćene eventualne pritužbe na račun HDZ-a BiH da su ovom potezom i protiv izbora.

Sjednica Doma naroda zakazana je za 21. jul,a tog akta nije bilo ni na za ponedjeljak zakazanoj sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda.

Sa predsjedavajućom Kluba Hrvata u Domu naroda Lidijom Bradarom, koja je i zamjenik predsjedavajuće Komisije za finansije i budžet, ni sa njenim zamjenikom u Klubu hrvatskih delegata Barišom Čolakom nismo uspjeli da danas stupimo u kontakt.

Predsjedavajuća te komisije Dušanka Majkić za “Glas Srpske” ističe da bi bilo najpametnije podržati prijedlog budžeta zbog situacije u kojoj se nalazi BiH, vremena koje je prošlo, ali i predstojećih lokalnih izbora.

– Ne bi bilo pametno vršiti neke promjene i svaki eventualni amandman podrazumijeva usaglašavanje, a to znači i dodatno vrijeme, a vidimo da nam ta usaglašavanja i ne budu od ruke. Dobro bi bilo da imamo budžet, ali svako ima pravo na amandman. Još ne znam po kojoj proceduri će nam doći budžet i kako ćemo ga razmatrati. Ako Predstavnički dom predloži da to ide po hitnoj proceduri, zna se šta je to, a ako bude išlo prema skraćenoj, usvaja se istog dana u oba čitanja – rekla je Majkićeva (SNSD).

Satler

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izjavio je da se nada da će naredne sedmice Dom naroda usvojiti budžet nakon što su ove sedmice napravljeni određeni dobri iskoraci u BiH.

– Usvajanjem Prijedloga budžeta BiH za 2020. godinu u Predstavničkom domu prevaziđena je prva stepenica. Nadam se iskreno da će naredne sedmice i Dom naroda pratiti ovaj korak i obezbijediti usvajanje budžeta – rekao je Satler.

(SB/banjaluka.net)