Biznis 09.07.2020.

UPRKOS BLAGOM RASTU: Povjerenje potrošača u BiH i dalje na dnu Evrope

Iako je zabilježio blagi rast u posljednjem mjerenju, indeks povjerenja potrošača u Bosni i Hercegovini je i dalje u negativnoj zoni i samim tim je među najnižim u cijeloj Evropi, pokazuju najnovija istraživanja Agencije za statistiku BiH.

Oni su na osnovu sprovedene analize izračunali rezultate za petu anketa potrošača u BiH, sprovedenu u periodu juli – septembar prošle godine, za koju su uzeli iste podatke za sve zemlje EU, zatim pojedinačno za Sloveniju i Hrvatsku, kao i za sve zemlje iz regiona, koje imaju status kandidata. Prema tim rezultatima, vidljivo je da je indeks povjerenja potrošača u BiH u odnosu na prethodno mjerenje iz perioda mart – juni 2019. godine blago porastao, ali se još uvijek nalazi u negativnoj zoni.

“I u ovom zadnjem mjerenju je taj indeks najmanji u poređenju sa Slovenijom i Hrvatskom, odnosno zemljama EU27. U poređenju sa zemljama iz okruženja, zemljama koje imaju kandidatski status, situacija je slična u smislu da je vrijednost indeksa u BiH među najnižim”, navode u svojoj analizi iz Agencije za statistiku BiH. Dodaju da ovako relativno niskom rezultatu BiH čini se najviše doprinose negativne ocjene vezano za očekivanjima o broju zaposlenih u narednih 12 mjeseci, te očekivanja vezano za uštede u narednih 12 mjeseci.

Kada su u pitanju biznis ankete, izračunati su indeksi povjerenjea za četiri sektora ekonomije: industrija, građevinarstvo, maloprodaja i usluge, za anketu sprovedenu u periodu juli – septembar 2019 godine. Tako je indeks poslovnog povjerenja u sektoru industrije u BiH najniži u poređenju sa zemljama iz regiona i EU27.

“Vrijednost tog indeksa je u svim zemljama blago pozitivna, osim u BiH gdje je negativna i najnovijeg trenda u EU27 gdje je se bilježi negativan trend. Ono što donekle raduje je što se vrijednost tog indeksa u posmatranom periodu podigla u BiH, i to značajno u odnosu na posmatrane zemlje. Negativnoj vrijednosti ovog indeksa najviše doprinose negativna očekivanja vezano za obim proizvodnje u naredna tri mjeseca, te trenutni broj zaliha gotovih proizvoda”, istaknuto je u ovom dokumentu. Dalje se navodi da je indeks poslovnog povjerenja u sektoru građevinarstva u BiH doživio vrlo značajan pad, doduše u pozitivnoj zoni. Trenutno je, kako ističu, veći samo u odnosu na prosjek na nivou zemalja EU27, dok je specifično za taj indeks to što je u svim zemljama pozitivan, osim u Makedoniji. Što se tiče indeksa poslovnog povjerenja u sektoru usluga, analiza je pokazala da su svi indeksi, u svim zemljama u EU u navedenom periodu pozitivni. U tom smislu se, kako se navodi u analizi, BiH ističe sa najpozitivnijim indeksima u odnosu na sve posmatrane zemlje. Međutim, taj indeks je u odnosu na prethodni period otprilike na istom nivou.

(banjaluka.net)