Vijesti 28.11.2022.

Uprkos krizi: Građani Srpske na “crni petak” potrošili 26,1 milion KM

ČITANJE: 1 minuta

Građani Republike Srpske su 25. novembra, koji je ove godine proglašen za takozvani „crni petak“, dan koji obiluje popustima u trgovinama, potrošili čak 26,1 miliona maraka, potvrđeno je za Banjaluka.net.

Naime, po uzoru na zapadne zemlje i domaći trgovci u Republici Srpskoj su za posljednji petak u novembru, dan za šoping i velika sniženja, pripremili zanimljive ponude za sve šopingholičare, što je privuklo veliki broj građana koji očigledno nisu štedjeli novac.

Prema podacima Poreske uprave RS, ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Republici Srpskoj 25. novembra ove godine iznosio je 26,1 miliona maraka, dok je na prošlogodišnji “crni petak” koji je padao 26. novembra potrošeno ipak više novca, uprkos inflaciji koja je prisutna ove godine. Očigledno je da su građani ove, u odnosu na prošlu godinu, ustuknuli pred krizom, te su kupovinu odgodili za neke bolje dane. Da je tako, govori i podatak da je na “crni petak” 2021. godine potrošeno 30,2 miliona maraka.

Prema mišljenju domaćih ekonomskih stručnjaka, ovi podaci ukazuju na činjenicu da se i u Republici Srpskoj i BiH posljednjih godina uveliko usvaja američki koncept ponašanja i življenja, imajući u vidu činjenicu da je Amerika kolijevka “crnog petka”. S druge strane, potrošači upozoravaju da prilikom kupovine na “crni petak”, treba biti jako obazriv, odnosno voditi računa da li je riječ o stvarnim sniženjima. Pored tog, ekonomisti ističu i da je ovo pokazatelj dobrog rada poreskih organa u Srpskoj, koji svojim redovnim aktivnostima utiču na trgovce da prijavljuju ostvarene prihode i da izdaju fiskalne račune nakon izvršene prodaje.