USKORO OTVARANJE Stubovi i solarni paneli podigli troškove rekonstrukcije bivšeg Šoping centra

Nova sportska dvorana Centar bi uskoro trebala primiti prve sportiste, ali je rekonstrukcija nekadašnjeg Šoping centra u Jevrejskoj ulici za novu namjenu koštala više nego što je prvobitno bilo planirano.

Naime tenderom je za te namjene bilo predviđeno 1,02 miliona KM, ali su nepredviđeni radovi na kraju taj iznos povećali na 1,2 miliona KM.

Polovinu sume je obezbijedila Gradska uprava Banjaluka emisijom gradskih obveznica, dok je 50 odsto sredstava obezbijeđeno iz budžeta predsjednika RS.

Pored toga, iz gradske kase je za nabavku opreme planirano još 100.000 KM tako da je konačna računica pokazala da će na taj projekat biti potrošeno 1,3 miliona KM.

U Gradskoj upravi su rekli da su, u odnosu na tender, za rekonstrukciju objekta bivšeg Šoping centra za dodatne radove morali obezbijediti još oko 200.000 KM.

– Projektant je tražio da ojačamo kompletnu konstrukciju i zato smo morali ugraditi još četiri dodatna betonska stuba. Ojačali smo i metalnu konstrukciju – rekli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da su pored toga morali instalirati konstrukciju, koja bi u budućnosti omogućila da se na ovom objektu postave solarni paneli.

– Konkurisali smo za sredstva putem jednog projekta. Kako bi uopšte mogli aplicirati jedan od uslova je bio da moramo imati sve obezbijeđeno za postavljenje solarnih panela. Još se ne zna da li će nam sredstva biti odobrena ali kroz te radove na ovoj dvorani imamo mogućnost da u nekom narednom periodu dogradimo te panele – objasnili su u Gradskoj upravi.

Nabavka opreme za dvoranu će morati sačekati još neko vrijeme jer, kako su u Gradskoj upravi potvrdili, još nisu nisu okončane žalbe na tender za kupovinu koševa, mreža za odbojku i slično.

Nedavno je regulisan i status dvorane. Skupština grada je na posljednjem zasjedanju donijela odluku da se ovaj prostor preda na upravljanje JU Sportski centar “Borik”.

Prenamjena ovog objekta započela je krajem maja prošle godine.

Ova je prva sportska dvorana izgrađena u Banjaluci nakon više od četiri decenije, izuzimajući školske i studentske dvorane.

Na oko 1.800 kvadratnih metara sportisti će dobiti savremeni objekat namijenjen za treniranje, ali i odigravanje takmičarskih i prijateljskih utakmica sa svom potrebnom infrastruktrom, uređenim svlačionicama i teleskopskim tribinama.

(Srpskainfo)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje