USKORO OTVARANJE Stubovi i solarni paneli podigli troškove rekonstrukcije bivšeg Šoping centra

Nova sportska dvorana Centar bi uskoro trebala primiti prve sportiste, ali je rekonstrukcija nekadašnjeg Šoping centra u Jevrejskoj ulici za novu namjenu koštala više nego što je prvobitno bilo planirano.

Naime tenderom je za te namjene bilo predviđeno 1,02 miliona KM, ali su nepredviđeni radovi na kraju taj iznos povećali na 1,2 miliona KM.

Polovinu sume je obezbijedila Gradska uprava Banjaluka emisijom gradskih obveznica, dok je 50 odsto sredstava obezbijeđeno iz budžeta predsjednika RS.

Pored toga, iz gradske kase je za nabavku opreme planirano još 100.000 KM tako da je konačna računica pokazala da će na taj projekat biti potrošeno 1,3 miliona KM.

U Gradskoj upravi su rekli da su, u odnosu na tender, za rekonstrukciju objekta bivšeg Šoping centra za dodatne radove morali obezbijediti još oko 200.000 KM.

– Projektant je tražio da ojačamo kompletnu konstrukciju i zato smo morali ugraditi još četiri dodatna betonska stuba. Ojačali smo i metalnu konstrukciju – rekli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da su pored toga morali instalirati konstrukciju, koja bi u budućnosti omogućila da se na ovom objektu postave solarni paneli.

– Konkurisali smo za sredstva putem jednog projekta. Kako bi uopšte mogli aplicirati jedan od uslova je bio da moramo imati sve obezbijeđeno za postavljenje solarnih panela. Još se ne zna da li će nam sredstva biti odobrena ali kroz te radove na ovoj dvorani imamo mogućnost da u nekom narednom periodu dogradimo te panele – objasnili su u Gradskoj upravi.

Nabavka opreme za dvoranu će morati sačekati još neko vrijeme jer, kako su u Gradskoj upravi potvrdili, još nisu nisu okončane žalbe na tender za kupovinu koševa, mreža za odbojku i slično.

Nedavno je regulisan i status dvorane. Skupština grada je na posljednjem zasjedanju donijela odluku da se ovaj prostor preda na upravljanje JU Sportski centar “Borik”.

Prenamjena ovog objekta započela je krajem maja prošle godine.

Ova je prva sportska dvorana izgrađena u Banjaluci nakon više od četiri decenije, izuzimajući školske i studentske dvorane.

Na oko 1.800 kvadratnih metara sportisti će dobiti savremeni objekat namijenjen za treniranje, ali i odigravanje takmičarskih i prijateljskih utakmica sa svom potrebnom infrastruktrom, uređenim svlačionicama i teleskopskim tribinama.

(Srpskainfo)

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.

EVO KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE Objavljena dugoročna prognoza

Meteo portal “Severe Weather Europe” objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis “AccuWeather” danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće. Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa “AccuWeathera” u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima

Počela sanacija gradskih ulica

U okviru redovnog održavanja gradskih saobraćajnica, ovih dana je počela sanacija gradskih ulica, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. “Konstatovali smo gdje su najveća oštećenja koja ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja i krenuli u privremenu sanaciju oštećenih saobraćajnica tzv. hladnom asfaltnom masom”, istakao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić. On pojašnjava, da u ovom periodu

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.

STANIVUKOVIĆ: Privremeno napuštam RS i BiH, ugrožena mi je lična sigurnost

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković kazao je danas da će medijima biti dostupan još danas i da će se privremeno povući iz javnosti zbog lične sigurnosti. Najavio je i napuštanje Bosne i Hercegovine u narednim danima. “Za vikend već neću biti u zemlji. Danas sam još tu i večeras ću još neke