Vijesti 27.02.2017.

Usluga kablovskih operatera skuplja, kvalitet kanala sve lošiji

ČITANJE: 3 minute

Potrošači u Srpskoj žale se da kablovski operateri svake godine poskupljuju osnovnu pretplatu u prosjeku za jednu marku, a za višu cijenu ne nude obavezno i bolju uslugu.

Građani tvrde čak i da operateri vremenom brišu pojedine kanale i premještaju ih u skuplji paket, pa potrošači ukoliko žele da gledaju sadržaj na koji su navikli moraju preći na novi, skuplji ugovor.

– Prije pet godina kablovsku televiziju sam plaćala 12 maraka, svake godine su uslugu po malo poskupljivali, tako da me sada isti paket košta 17 KM. Ne mogu da izdvajam više novca za kablovsku, jer me, zajedno sa obaveznom RTV pretplatom, mjesečni račun za televiziju izađe 24 marke – ispričala je Banjalučanka Mirjana R.

Zanimljivo je, međutim, da u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH objašnjavaju da oni nisu nadležni za formiranje niti odobravanje cijena usluga kablovskih operatera, odnosno da operateri samostalno određuju cijene svojih usluga.

– Agencija nema nadležnosti da odobrava cijene priključka ili pretplate ili promjene tih cijena, s obzirom da su iste uslovljene tržišnim zakonitostima – navode iz ove institucije.

Podsjećaju da su operateri dužni da pismeno obavijeste pretplatnike o predstojećim promjenama u cijeni i uslovima pružanja usluga, i to najmanje 30 dana unapred. Ova obavijest može biti sastavni dio računa koji se dostavlja pretplatniku.

Što se tiče ponude programskih sadržaja, u RAK preciziraju da korisnici dozvola samostalno sastavljaju programsku ponudu u skladu sa svojim komercijalnim interesima, i mogućnošću pribavljanja pismenih saglasnosti o riješenim autorskim pravima nad programima.

– Jedina obaveza koja se tiče programske liste jeste distribucija programa Javnih RTV servisa i programskih sadržaja nosilaca dozvola za televizijsko emitovanje koje se vrši putem zemaljske radiodifuzuije iz BiH i čija se zona pokrivanja nalazi u zoni telekomunikacijske mreže kablovskog operatera – pojašnjavaju u RAK.

Udruženja potrošača nisu zadovoljna ovakvim odnosom prema korisnicima, ali ističu da bi „cijene sigurno divljale da nema RAK“.

– Nismo zadovoljni uslugom koja se nudi potrošačima i neko tome mora stati u kraj. Šta mi zapravo dobijamo za tu marku više. Imate mnogo ponovljenih i izbrisanih kanala. Obrazloženja je milion, a prave usluge nema – kaže Zoran Petoš iz udruženja potrošača „Don“.

Ističe da na tržištu još nema prave konkurencije, koja će „tjerati“ operatere da budu bolji i da potrošačima zaista isporuče kvalitetnu uslugu.

– Potrošači mogu preći kod drugog operatera, mada i tu ste zadovoljni nekoliko prvih meseci, a onda se kvalitet pokvari. Akcije su jedan od načina da se privuku korisnici, ali i to na kraju bude klasična obmana, jer potrošačima obećaju nešto i onda promjene tu ponudu – tvrdi Petoš.

Isti princip, dodaje on, primjenjuje se i u slučaju mobilne i fiksne telefonije, te interneta.

Kvalitet ne prati cijenu

I u udruženju „Reakcija“ naglašavaju da raspon cijene i kvaliteta usluga kanala na našem tržištu nije na zavidnom niovu. Dušan Srdić iz ovog udruženja smatra ipak da potrošači nisu prepušteni sami sebi, te da se uvijek mogu obratiti RAK, nadležnoj inspekciji, ministarstvu i udruženjima za zaštitu prava.

Podsjetimo, ugovor koji operater zaključuje sa pretplatnikom mora sadržavati osnovne uslove pružanja usluge, cijenu osnovne usluge, dodatnih paketa i usluga i način plaćanja usluge.

(EuroBlic)