USTAVNI SUD ODBACIO INICIJATIVU TI BiH Saglasnost ZEV-a za isključenje sa toplifikacione mreže je u skladu sa zakonom

Ustavni sud Republike Srpske nije prihvatio inicijativu za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Odluke Skuštine Grada Banjaluka o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, koju je podnijelo Udruženje za borbu protiv korupcije Transparensi Internešenl BiH.

Prema mišljenju TI BiH, spornim odredbama ove Odluke nezakonito se i protivno Ustavu propisuju uslovi za isključenje sa toplifikacione mreže, odnosno obavezu pribavljanja saglasnosti svih etažnih vlasnika kada korisnik želi da se isključi sa sistema daljinskog grijanja.

U Odluci, koju je donijela Skupština grada, između ostalog se navodi da se korisniku usluga može na pismeni zahtjev odobriti izdvajanje iz centralnog toplifikacionog sistema ako karakteristike sistema to dozvoljavaju.

Međutim, ako ne dozvoljavaju zbog prolaska cijevi kroz prostor korisnika, korisniku se na njegov pismeni zahtjev može odobriti isključenje uz prethodno pribavljanje saglasnosti svih stanara ZEV-a, tako da prihvati jedan od tri modaliteta.

Prvi je da na osnovu dostavljenog stručnog mišljenja o ispunjenosti uslova za isključenje iz sistema po ispostavljenom računu, plati cijenu grijanja na bazi rada od 24 časa dnevno za isporučenu energiju putem vodova koji prolaze kroz prostor, a stručno mišljenje koje sadrži jasne parametre iz kojih je vidljivo koliko toplotne energije prostoru daju postojeći vodovi plaća korisnik.

Drugi je da korisnik o svom trošku putem ovlašenog stručnog lica izoluje vodove koji prolaze kroz prostor i da mu se ne ispostavlja račun.

Korisnik može i da sa isporučiocem usluga zaključi ugovor kojim će se obavezati da za isporučenu toplotnu energiju plaća 30 odsto od pune cijene za grijanje u kom slučaju neće vršiti prethodno navedene radnje.

Ocjenjujući ustavnost i zakonitost osporenih odredbi Odluke, Ustavni sud je imao u vidu da je jedinica lokalne samouprave ovlašćena da uređuje i obezbjeđuje obavljanje komunalnih djelatnosti i da svojom odlukom, između ostalog, detaljnije propisuje uslove i način obavljanja djelatnosti, materijalne, tehničke i druge uslove za finansiranje, razvoj i izgradnju komunalnih objekata, opšte uslove između davaoca i korisnika usluge, uslove za korišćenje i prestanak korišćenja usluge i način naplate usluge.

Sud je ocijenio da utvrđivanje obaveze korisnika da ako ne postoje tehničke karakteristike za potpuno isključenje iz toplifikacionog sistema zbog prolaska cijevi kroz prostor korisnika pribavi saglasnost svih stanara ZEV-a i prihvati jedan od tri ponuđena modaliteta – nije nesaglasno sa zakonom.

– Kako davalac usluge zbog tehničkih karakteristika sistema isporuke toplotne energije nije u mogućnosti da u potpunosti obustavi uslugu grejanja u prostorijama koje se ne mogu isključiti iz sistema zajedničkog grejanja to je po ocjeni Suda, utvrđivanje odgovarajuće obaveze korisnika u članu odluke saglasno sa zakonskim ovlašćenjima jedinice lokalne samouprave da svojim aktom uredi prava i obaveze davaoca i korisnika komunalne usluge. Ocjena opravdanosti i cjelishodnosti osporenog rješenja, odnosno da li osporenom odredbom propisan procenat održava realnu vrijednost troškova toplotne energije koji se korisniku pruža u određenom obimu, nije u nadležnosti Suda – navodi se između ostalog u odluci.

Po ocjeni Suda, osporenim propisivanjem nije povrijeđeno pravo na imovinu po Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava.

Sud smatra i da nije došlo do povrede Zakona o zaštiti potrošača kako to smatra davalac inicijative, odnosno da je obezbjeđivanje učešća predstavnika potrošača u postupku odlučivanja po prigovoru obaveza davaoca usluge, a ne donosioca osporene odluke.

(Srpskainfo)

U opštinu Teslić Vlada uložila više od 50 miliona KM

Vlada Republike Srpske je od 2006. godine u opštinu Teslić uložila više od 50 miliona KM, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i Budžeta Republike, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke u ovu opštinu je plasirano još oko 40 miliona KM.

Skuplji radovi podigli cijene stanova u Srpskoj

Cijene svih građevinskih radova u stanogradnji u Republici Srpskoj skočile su u trećem kvartalu ove godine za 0,1 odsto, što je automatski dovelo i do poskupljenja nekretnina na domaćem tržištu.

Stefan Sejmanović sproveden u Okružno javno tužilaštvo

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka Stefan Sejmanović, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i nedozvoljenu proizvodnju i trgovinu narkoticima, sproveden je danas u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu.

RADMANOVIĆ: Prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike Srpske

Potpredsjendik SNSD-a i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je potez SNSD-a o imenovanju članova komisija u ovom Parlementu uslijedio kao reakcija na prijedlog poslanika iz PDP-a i SDS-a za izmjenu poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH. Radmanović je rekao da prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike

Izvještaj protiv osumnjičenih za proizvodnju i promet droge

Gradiška Policijska uprava dostavila je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv Miladina Vidačkovića /45/, Slađane Vidačković /45/, Rasima Hajdera /21/ i Pamele Dukić /20/, svi iz Gradiške, zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet droge, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Iz tužilaštva navode da se Miladin Vidačković sumnjiči i za