Vijesti 30.03.2018.

USVOJENA APELACIJA Suđenje banjalučkim inspektorima ponovo na početku?

ČITANJE: 1 minuta

Apelacija Srđana Radulovića i Ognjena Stijaka, bivših inspektora za narkotike Policijske uprave Banjaluka i pravosnažno osuđenih za organizovani kriminal i trgovinu drogom, usvojen na  posljednjoj plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH. Detalji odluke Ustavnog suda BiH  biće dostavljeni strankama.

Usvajanjem apelacije pravosnažno osuđenih inspektora, Ustavni sud BiH, između ostalog, može potpuno ukinuti pravosnažnu presudu i suđenje inspektorima vratiti na početak.

Podsjetimo, Vrhovni sud Republike Srpske je u martu 2016. godine pravosnažno osudio Srđana Radulovića na 11 godina zatvora, Marka Kovačevića na 6 godina, a Ognjena Stijaka na 5 godina i pet mjeseci zatvora.

Njih trojica osuđeni su po optužnici za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima.

U istom predmetu, ali za blaža krivična djela, osuđeno je još 5 inspektora za narkotike PU Banjaluka.

Dario Babić osuđen je tada na 10 mjeseci, a Gavrilo Šiniković na 7 mjeseci zatvora.Vrhovni sud RS je uvažio žalbe Vladimira Marčete tako da mu je utvrđena kazna zatvora od 3 mjeseca, ali se ona nije trebala izvršiti ako za godinu dana ne počini novo krivično djelo.

Vrhovni sud RS je u martu 2016. godine ukinuo presude inspektorima Goranu Mihajlici, koji je bio šef Odjeljenja za narkotike u nekadašnjem CJB Banjaluka, a danas PU Banjaluka i inspektoru Jovanu Miljkoviću. Nakon ukidanja presude, Mihajlica i Miljković su se u ponovljenom postupku nagodili sa tužilaštvom i priznali krivicu nakon čega je Mihajlica osuđen na uslovnu kaznu od 6 mjeseci zatvora, a Miljković na 3 mjeseca uslovno. Obojici  je rok provjere bio godinu dana.

(srpskainfo.com)