Vijesti 27.10.2022.

Usvojene specifične i minimalne akcize na cigarete i duvan

ČITANJE: 1 minuta

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UO UIO/ BiH usvojio je Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje za 2023. godinu.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2023. godine minimalna akciza iznosiće 167.50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada, saopšteno je iz ove uprave.

Novom odlukom specifična akciza ostala je na istom nivou, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada dok je minimalna akciza povećana sa 3,33 na 3,35 KM za isto pakovanje.

Akciza na duvan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 odsto minimalne akcize i iznosiće 134 KM umjesto dosadašnjih 133,20 KM po kilogramu.

Poreski obveznici koji se bave prometom cigareta i duvana dužni su dostaviti popisne liste u skladu sa rokovima iz ove odluke o čemu se mogu informisati u “Službenom glasniku BiH”, kao i putem veb stranice UIO BiH.

Upravni odbor UIO na današnjoj sjednici dao je saglasnost Upravi za sprovođenje procesa javnih konsultacija o Prednacrtu Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici u BiH, kao i za pribavljanja mišljenja od nadležnih institucija kako bi se o njima izjasnio Savjet ministara BiH.

(Srna)