Vijesti 09.03.2017.

Usvojitelji Severina i Svjetlane: “Djeca su naša, možemo da radimo sa njima šta hoćemo”

ČITANJE: 3 minute

Banjalučka policija odvela je na saslušanje Mihajla Blagojevića iz Kanade, usvojitelja, a ujedno i strica Svjetlane i Severina iz Banjaluke, djece o čijem usvajanju bruji javnost, kao i radnika banjalučke Alternativne televizije.

Međutim, jasnih dokaza o tome gdje su brat i sestra nema, izuzev priče Blagojevića i dokumentacije prema kojoj su Severin i Svjetlana navodno smješteni u “Adolescent Rikaveri Centru” u Alberti.

 Odlično obaviješteni izvor “EuroBlica” otkriva da je cilj usvojitelja iz Kanade da dokažu kako su bili obmanuti od strane Centra za socijalni rad Banjaluka prilikom usvojenja Severina i Svjetlane!?
– Policiji je dostavljena medicinska dokumentacija ARC u Alberti. Blagojevići tvrde da su se Severin i Svjetlana drogirali i prije odlaska u Kanadu, a tu informaciju su im, kako kažu, uskratili svi koji su učestvovali u postupku usvojenja – navodi naš izvor.
Kako bi konačno dobili jasne odgovore o usvojenju koje je uznemirilo javnost u BiH i regionu, ekipa “EuroBlica” juče je dočekala Mihajla i Svetlanu ispred CSR Banjaluka. Na upit gdje su brat i sestra Blagojevići su samo odmahnuli rukom, rekavši da nam ne žele govoriti o ovom slučaju, zaprijetivši ujedno kako ne smijemo objavljivati ni njihove fotografije!
mihajlo svjetlana blagojevic

Prava drama uslijedila je nakon što je isto pitanje usvojiteljima postavila Aleksandra Jokić, najbliži rod usvojene djece i njihova sestra od tetke, koja je čitavu priču o usvojenju otkrila “EuroBlicu”.

– Gdje su djeca, želim da znam gde su djeca – uzaludno je tražila Aleksandra informacije o najmilijima, na šta je dobila odgovor: – Ti dobro znaš gdje su oni. Imamo pravo da radimo sa njima šta želimo. Ja sam im tata. Ti si im prva dala drogu, imamo njihovo priznanje – odgovarali su naizmjenično Mihajlo i Svetlana.

Međutim, ovu tezu o navodnom drogiranju djece još ranije su negirali direktori domova u kojima su boravili Severin i Svjetlana prije odlaska u Kanadu, a koji su za brata i sestru tvrdili da su djeca primernog vladanja i odličnog uspjeha u školi.

slucaj kanada

Jokićeva je juče izjavila da su se stric i strina u početku predstavljali kao pošteni ljudi, zatim su prekinuli svaki kontakt i sada ne žele da odgovore gdje se nalaze brat i sestra.

– Nakon samo par mjeseci dobili su sve papire za usvojenje. Komunikacija je u početku bila u redu, a zatim su Svetlani oduzeli telefon, dok je Severin slao uznemirujuće poruke da mu stric prijeti da će ga vratiti u dom kod Doboja. Kao njihov najbliži srodnik po zakonu moram imati informacije gdje se nalaze djeca. Ovo je bruka i sramota za državu, njene institucije i grad Banjaluku- ispričala je vidno uznemirena Jokićeva.

Podsjetimo, ona je nedavno za “EuroBlic” otkrila da već mjesecima nema informacija o tome šta se dešavalo, ni gdje se nalaze njeni brat i sestra. Kao najbliži rod uvojenih, informacije je prvo zatražila od Centra za socijalni rad Banjaluka, a kako je tamo naišla na zid ćutanja, slučaj je prijavila svim relevantnim insitucijama, od republičkih do onih na nivou BiH.

mihajlo blagojevic slucaj kanada

Jokićeva je odmah otkrila da je došla do nezvaničnih informacija da su Severin i Svjetlana smješteni u ustanovu zatvorenog tipa zbog odvikavanja od droga, ali je i dodala kako u tako nešto ne vjeruje.

Direktori domova u kojima su za vreme boravka u BiH bili smješteni brat i sestra, potvrdili su da su Severin i Svjetlana uoči odlaska u Kanadu bili u dobrom zdravstvenom stanju, te da nije bilo govora o tome da su se drogirali za vrijeme boravka u BiH.

Ubrzani postupak

„EuroBlic“ je u posjedu materijalnih dokaza iz kojih se jasno vidi način na koji su se socijalni radici ogradili od ubrzanog postupka usvojenja Severina i Svjetlane ističući da gotovo i nisu imali detaljnije kontakte sa usvojenom djecom.

Ova dokumentacija nalazi se u dokumentima o usvojenju koje je proteklih dana izuzela banjalučka policija u okviru istrage koja se vodi u slučaju “Kanada”.

(EuroBlic)