Vijesti 14.06.2021.

UZIMALI NOVAC DA NE PIŠU KAZNE: Poznata imena uhapšenih komandira

ČITANJE: 2 minute

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili su jutros pet policijskih službenika u Bihaću i Bosanskom Petrovcu zbog sumnje u zloupotrebu položaja i umiješanost u koruptivne radnje.

Hapšenje je izvedeno po nalogu Tužilaštva BiH, a među uhapšenima su i komandiri policijskih stanica u Bihaću i Bosanskom Petrovcu, Šemsudin Dedić i Nermin Mahmutspahić, te saobraćajni policajci S.H., E.Dž. i S.Š iz Bosanskog Petrovca.

Prema nezvaničnim informacijama, petorica policijskih službenika se sumnjiče da su već duži vremenski period uzimali novac za oprost saobraćajnih kazni i prekršaja, pišu Nezavisne.

Ova operativna akcija je nosila kodni naziv “Nebo”, a u njenom sklopu obavljeni su i pretresi policijskih stanica u pomenuta dva grada, porodične kuće jednog od policajaca u Bosanskom Petrovcu, te nekoliko službenih vozila policije.

Iz Tužilaštva USK su potvrdili da su policijski službenici uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, te krivotvorenje službene isprave.

Kako je navedeno, u ovom predmetu su provedene posebne istražne radnje u okviru kojih je audio, video i fotografski zabilježeno 66 slučajeva primopredaje mita i ukupno je dokumentovano 90 krivičnih djela korupcije.

Današnja akcija je uslijedila nakon višemjesečne istrage i prikupljanja dokaza, a sve s ciljem borbe protiv kriminala i korupcije u redovima policijskih snaga. Iz SIPA su potvrdili da su njihovi pripadnici izvršili pretrese lica, objekata i pokretnih stvari koje koriste osumnjičena lica na dvije lokacije u Bosanskom Petrovcu i jednoj lokaciji u Bihaću.

“Prilikom vršenja pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičnog djela. Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade biti predata u nadležnost postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, pod čijim nadzorom su i realizovane navedene aktivnosti. Pomoć u realizaciji akcije pružili su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona”, navodi se u saopštenju SIPA.

(E.M)